Spring naar content

Alle dichters van de 37ste Nacht van de Poëzie bekend

12 augustus 2019

Alle negentien dichters die zullen optreden tijdens de 37ste Nacht van de Poëzie zijn bekend. Onder de nieuw bevestigde namen bevinden zich onder meer Lévi Weemoedt, Ingmar Heytze, Asha Karami, Babs Gons en Tom Lanoye. De Nacht van de Poëzie vindt plaats in de Grote Zaal van TivoliVredenburg op zaterdag 28 september van 20.00 tot 03.00 uur. 

Aanstormend talent en grote namen uit de Nederlandstalige dichtkunst staan tot diep in de nacht op het podium van het grootste poëziefeest van het jaar. Aan de al bevestigde namen zijn nu toegevoegd Lévi Weemoedt, Ingmar Heytze, Iduna Paalman, Rosa Schogt, Joost Decorte, Kees Spiering, Ivo van Strijtem, Frans Kuipers, Asha Karami, Babs Gons en Tom Lanoye.

Bij de start van de kaartverkoop in mei werden de eerste dichters worden aangekondigd, te weten H.C. ten Berge, Gerda Blees, Ellen Deckwitz, Maud Vanhauwaert, Nachoem Wijnberg, Hagar Peeters, Esther Jansma en Breyten Breytenbach. De volgorde van optreden blijft zoals gebruikelijk een verrassing en wordt niet van tevoren bekendgemaakt.

De dichtersoptredens worden afgewisseld door muzikale en theatrale entr’actes. Deze namen worden later deze maand bekend. De presentatie van de Nacht is in handen van de Vlaamse schrijver en journalist Piet Piryns en dichter Ester Naomi Perquin.

Kindernacht van de Poëzie
Voorafgaand aan de ‘grote Nacht’ vindt de Kindernacht plaats. Deze derde editie staat in het teken van het thema ‘Reis mee.’ Kinderen van zes jaar en ouder kunnen samen met hun vriendjes, ouders en familie kijken en luisteren naar voordrachten van geestige gedichten en raadselachtige rijmpjes door bekende dichters. Naast de voordrachten staan er muziek en allerlei doe-activiteiten op het programma. Het programma wordt in de derde week van augustus bekendgemaakt.

 Nachtregel 37ste Nacht
De redactie, bestaande uit Anneke van Dijk, Ingmar Heytze, Ester Naomi Perquin en Piet Piryns, koos dit jaar voor de nachtregel ‘De stad zegt met één oog de nacht gedag’ van Jan Wolkers. Hij stond diverse malen op de Nacht, voor het laatst in 2004. De Nachtregel is afkomstig uit een gedicht van Wolkers uit 1957, dat postuum voor het eerst is gepubliceerd. Het wordt tevens geciteerd in de vorig jaar verschenen biografie Het litteken van de dood, geschreven door Onno Blom.

37ste Nacht van de Poezie                            Kindernacht
Zaterdag 28 september 2019                             Zaterdag 28 september 2019
20.00 – ong. 03.00 uur                                      14:15 – 16:15 uur
Grote Zaal | TivoliVredenburg                          Pandora | TivoliVredenburg
Toegang: 19,-  – 38,-                                           Toegang: 12,50
Ticket incl. Nachtbundel 2019                          Voor: alle poëziefans vanaf 6 jaar

Naast reguliere kaarten zijn er nog enkele Nacht-de-Luxe arrangementen met een vaste zitplaats en hotelarrangementen verkrijgbaar.
Meer informatie is te vinden op www.nachtvandepoezie.nl

De Nacht in Utrecht Unesco City of Literature
De Nacht van de Poëzie vindt plaats in Utrecht UNESCO City of Literature. Sinds eind 2017 draagt de stad deze titel. Daarmee is Utrecht toegetreden tot een wereldwijd select netwerk van 28 steden met een levendig literair klimaat. Gezamenlijk proberen de steden nieuwe vormen te vinden om literatuur voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken en een bijdrage te leveren aan het behalen van de Global Goals van de Verenigde Naties.

De Nacht van de Poëzie is een productie van Het Literatuurhuis in samenwerking met TivoliVredenburg en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds en het Elise Mathilde Fonds.

Foto Lévi Weemoedt © Arie Wapenaar.

Scroll naar boven