Spring naar content

Babak Amiri

Babak Amiri is de zanger, gitarist en componist van de muziekgroep Babak-o-Doestan. Naast het zingen van Perzische gedichten van grote Iraanse dichters, schrijft Babak zijn eigen gedichten in het Nederlands. Zijn liefde voor de poëzie van zijn jeugd heeft een nieuw thuis gevonden in de Nederlandse taal. Hij won in 2020 de Poëzieslag Festina Lente Amsterdam en plaatste zich zo voor de halve finale van het NK Poetry Slam.
 
 
 
Er zijn mensen die de bossen begrijpen. Ik heb er achttien jaar over een tuintje gedaan. Ik kwam niet verder dan de jasmijnen. Zelfs de olijvenboom leek een bijzaak.

Er zijn mensen die de bergen begrijpen. Ik was acht jaar lang met één en dezelfde berg bezig. Elke dag ontdekte ik iets nieuws: een onverwacht paadje.

Er zijn mensen die de zeeën begrijpen. Ik voel enkel angst bij het zand dat een voorbode is van een waanzinnige, onvoorspelbare, bewegende grootheid.

Er zijn mensen die de steden begrijpen. Ik ben, drieëndertig jaar, blijven hangen in een bevrijdend zomerbriesje op een pleintje in een buitenwijk van een stad die niet meer bestaat.

Er zijn mensen die de rivieren begrijpen. Ik ben niet verder gekomen dan een plasje
smeltwater in het noorden van een stad, in het zuiden van een berg, twee uur rijden van een tuintje, honderden kilometers verwijderd van welke zee dan ook.

Er zijn mensen die de liefde begrijpen. Ik ben niet verder gekomen dan hoe je naar me keek.
Hoe ik jou in mijn ogen ving.

 
 

Scroll naar boven