Spring naar content

C.C.S. Cronestipendisten: hoe gaat het met Jessica van Geel?

14 mei 2020

Jessica van Geel is een van de drie Utrechtse schrijvers die in januari 2020 een C.C.S. Crone Stipendium van de Gemeente Utrecht ontving. Van Geel (1973) publiceerde in 2018 het boek I Love You Rietveld (Lebowski), een boek over de (geheime) liefde tussen architect Gerrit Rietveld en Truus Schröder en werkt momenteel aan een biografische novelle over de Utrechtse verzetsstrijder Truus van Lier. Truus van Lier raakte op 22-jarige leeftijd betrokken bij het verzet. Ze begon als koerier van illegale blaadjes, bracht wapens rond en begeleidde Joden naar onderduikadressen. Op 3 september 1943 schoot Van Lier de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van politie dood. Kort daarna werd ze opgepakt en overgebracht naar Sachsenhausen, waar ze in oktober 1943 werd gefusilleerd.

De jury van de C.C.S. Crone Stipendia schreef over het werk van Jessica van Geel: ‘we zijn onder de indruk van de persoonlijke en betrokken wijze waarop Van Geel haar historische onderwerpen benadert en ogenschijnlijk marginale figuren uit de Utrechtse geschiedenis een prominente rol in de spotlight geeft’. 

Hoe kwam je op het idee een biografische novelle te schrijven over Truus van Lier?
De gedachte daarover ontstond toen ik het boek over Truus Schröder aan het schrijven was, de eigenaresse van het Rietveld Schröderhuis. Zij was de buurvrouw van Truus van Lier. Truus Schröder schreef in haar aantekeningen weleens over Truusje, zoals ze haar noemde – of nog mooier: ‘het meisje met de vergeetmenietogen’. Bijvoorbeeld over dat het meisje speelde met haar jongste dochter. Maar ik werd pas echt door Truus van Lier gegrepen toen ik brieven van Truus Schröder las waarin ze vermeldde dat vader Van Lier na de oorlog op zoek was naar zijn dochter. Schrijnend was dat. Hij deed wat hij kon, heeft zelfs advertenties in kranten geplaatst in de hoop zijn dochter te vinden, maar zijn was toen al in Sachsenhausen gefusilleerd. Zo ontdekte ik dat er naast het Rietveld Schröderhuis een verzetsheldin heeft gewoond.

Hoe zou je het begrip ‘biografische novelle’ omschrijven?
Wat ik wil doen is twee dingen: ik wil uiteraard bronnenonderzoek doen. Er is in het verleden al redelijk wat onderzoek naar Truus van Lier gedaan, maar ik hoop toch wat nieuws te vinden. Daarnaast wil ik schrijven over hoe we Truus van Lier in Utrecht herdenken. Er is een straatje naar haar vernoemd, we hebben elk jaar de narcissenbollen aan de Catharijnesingel, ik las laatst een mooi gedicht van Hanneke van Eijken over haar, en zo zijn er nog wat initiatieven. Ik juich dat erg toe. Allemaal vanuit het idee: Herdenken is beschaven. Naar mijn mening herdenken we de Tweede Wereldoorlog om in de huidige tijd te zeggen dat we zoiets nooit meer willen. We moeten elkaar de verhalen van de oorlog blijven vertellen, en dus ook het verhaal van Truus van Lier. En hoe we herdenken, zegt iets over de tijd van nu.

Wie zijn je literaire voorbeelden?
O, dat zijn er zoveel. Ik ben een omnivoor wat lezen betreft. Maar voor dit boek denk ik bijvoorbeeld aan Annejet van der Zijl. Zij heeft prachtige vertellingen van historische verhalen gemaakt. Geert Mak is daar ook erg sterk in, net als Hilary Mantel in Engeland.

Hoe ziet je werkplek eruit?
Ik heb een kamer met een groot bureau, een boekenkast en luie stoel. Dat bureau, volgens mij kan ik erop liggen als er niet zoveel boeken en paperassen op zouden liggen. Voor elk project waar ik mee bezig ben maak ik stapeltjes – ik ben dol op stapeltjes. Aan mijn muur hangen post-its waar ik trefwoorden opgeschreven heb, in de hoop dat het op een gegeven moment als een puzzel logisch in elkaar past.

Hoe vordert het schrijven in deze periode?
Deze periode van corona is een tijd waarin ik heel geconcentreerd zou kunnen werken, maar ik merk tegelijk dat het niet echt een heel inspirerende tijd is. Maar goed, je hoort mij niet klagen, Truus van Lier is een prachtig onderwerp. Ik hoop dat mijn boek volgend jaar kan verschijnen, wanneer Truus van Lier honderd jaar geleden geboren is.

Foto door Anna van Kooij.

Scroll naar boven