Spring naar content

Duizend vrouwen gezocht voor voorleesmarathon Anna Karenina

2 juli 2018

Op zaterdag 15 september trapt het International Literature Festival Utrecht (ILFU) af met een twaalf dagen durende voorleesmarathon van Anna Karenina, een roman met een van de belangrijkste vrouwelijke hoofdpersonen uit de wereldliteratuur. Het evenement gaat tijdens het Utrecht Uitfeest van start om 11.00 uur en vindt plaats op Utrecht Centraal Station. In totaal zullen duizend bekende en onbekende vrouwen in ruim vijftig talen de duizend pagina’s van het beroemde boek van de Russische schrijver en filosoof Lev Tolstoj voorlezen. Het ILFU werkt voor de marathon samen met UN Women Nederland, de vrouwenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Ook meelezen? Klik hier: https://festival2018.ilfu.com/programma/anna-karenina-marathon/

De voorleesmarathon is onderdeel van het ILFU 2018. Dit nieuwe, internationale literatuurfestival in Utrecht vindt plaats van 15 tot en met 29 september. Elk jaar krijgt één grote schrijver uit het literaire erfgoed bijzondere aandacht tijdens het festival. Dit jaar is dat Lev Tolstoj. Het is 190 jaar geleden dat Tolstoj werd geboren en 140 jaar geleden dat een van zijn meest geroemde, tijdloze romans verscheen: Anna Karenina.

Michaël Stoker, directeur van het ILFU Festival: “Er valt veel over Tolstoj en de vrouwen zeggen, maar met Anna Karenina schiep hij een van de eerste vrouwelijke romanpersonages die haar persoonlijke geluk boven sociale conventies stelde. Anna identificeerde zich duidelijk niet uitsluitend met de rol die ze in de toenmalige maatschappij kreeg toebedeeld, die van ‘de moeder de vrouw’. De commotie van de afgelopen weken geeft aan dat we over dit onderwerp ook nu, bijna anderhalve eeuw later, nog lang niet zijn uitgepraat.”

Op zoek naar duizend vrouwen

Met het spotlicht op deze belangrijke vrouw uit de wereldliteratuur nodigt de organisatie van het ILFU vrouwen, vriendinnen, collega’s, zussen en Anna’s uit om individueel of met een leesclub, bedrijf of instelling aan te haken bij de marathon; alle vrouwen kunnen meedoen. Iedereen kan bovendien voorlezen in haar voorkeurstaal aangezien het boek is verschenen in meer dan vijftig vertalingen. Voor wie zich wil aanmelden is alle informatie te vinden op www.ilfu.nl.

Over Anna Karenina

Anna Karenina verscheen 140 jaar geleden voor het eerst in boekvorm. Het wordt beschouwd als een van de beste romans uit de wereldliteratuur, omdat Tolstoj op een razendknappe manier de verschillende verhaallijnen verweeft. Het verhaal vertelt over de hopeloze verliefdheid en affaire van de hoofdpersoon Anna Karenina. Tolstoj sleurt de lezer mee langs roddels en hartstocht, eerlijkheid en decadentie en huwelijk en maatschappelijke status. Anna navigeert tussen haar rollen als minnares, echtgenote, moeder en prominent lid van een gemeenschap. Schrijvers als Virginia Woolf en Vladimir Nabokov loofden Tolstojs stijl en messcherpe observaties van mens en maatschappij.

De beroemdste Nederlandse vertaling is van Wils Huisman, die in 1966 bij Uitgeverij Van Oorschot verscheen in de Russische Bibliotheek. In 2017 verscheen een nieuwe, lovend ontvangen vertaling in het Nederlands door Hans Boland (uitgeverij Athenaeum). Anna Kareninawerd verschillende malen verfilmd.

Samenwerking met UN Women

Voor de marathon werkt het ILFU samen met de Nederlandse tak van UN Women, de vrouwenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Als Unesco City of Literature zet Utrecht zich in om met haar literaire activiteiten de Global Goals van de Verenigde Naties te behalen. Dit zijn zeventien concrete doelen die in 2030 moeten zijn bereikt. Met de Anna Karenina Marathon wordt aandacht gevraagd voor Global Goal 5: gelijke rechten voor vrouwen en mannen en het versterken van de positie van vrouwen en meisjes.

Lezen en reizen
De Anna Karenina Marathon wordt gehouden in samenwerking met NS. Station Utrecht Centraal is daarbij gastlocatie voor dit evenement. Lezen is een van de favoriete tijdsbestedingen in de trein en bij het wachten op stations. Lezen maakt slimmer, socialer en weerbaarder en taal verbindt mensen door alle culturele lagen van de bevolking heen.

International Literature Festival Utrecht

Het ILFU 2018 begint op 15 september met een openingsweekeinde tijdens het Utrecht Uitfeest en eindigt op 29 september met De Nacht van de Poëzie. De Anna Karenina Voorleesmarathon loopt als rode draad door het programma. De rest van de programmering wordt tijdens de zomermaanden bekendgemaakt.

Het ILFU 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, het Nederlands Letterenfonds, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, K.F. Hein Fonds, Utrecht Marketing en het LIRA Fonds.

Scroll naar boven