Spring naar content

Foto © Arnaud Delrue

Édouard Louis te gast bij Book Talks ILFU 2021

16 juni 2021

Édouard Louis is op zaterdag 25 september te gast bij het Book Talks programma van ILFU, in TivoliVredenburg. De kaartverkoop start op 15 juli. 

De jonge schrijver en socioloog Édouard Louis (1992) werd geboren als Eddy Bellegueule. Hij debuteerde met de bestseller Weg met Eddy Bellegueule, waarvoor hij onder andere de Prix Pierre Guénin ontving. 

Édouard Louis is geboren en opgegroeid in het noorden van Frankrijk, wat tevens de achtergrond is van zijn eerste roman Weg met Eddy Bellegueule. Louis groeide op in een arme familie: zijn vader, een fabrieksarbeider, was werkloos en zijn moeder had af en toe werk in de ouderenzorg. De familie werd ondersteund door de overheid. De armoede, het racisme en het alcoholisme waarmee Louis tijdens zijn jeugd werd geconfronteerd zouden de voornaamste onderwerpen worden van zijn literaire werk.
In 2016 verscheen zijn tweede roman, Geschiedenis van geweld, een nietsontziende roman over de nacht waarin Édouard Louis op gruwelijke wijze werd aangevallen. 

In 2018 publiceerde hij zijn derde autobiografische roman: Ze hebben mijn vader vermoord. Het is een hommage aan zijn vader en een aanklacht tegen het kapitalisme en de politieke elite die de lagere klassen de rekening laat betalen van hun beleid.

Zijn nieuwe boek Strijd en metamorfose van een vrouw komt 17 juni uit. Louis vertelt hierin het verhaal van zijn moeder, die haar hele leven het slachtoffer was van het geweld van mannen. Maar dan komt er een ommekeer: het verhaal van haar bevrijding – de bevrijding van een vrouw.

https://www.debezigebij.nl/boek/strijd-en-metamorfose-van-een-vrouw/

 

In 2020 presenteerde toneelregisseur Ivo van Hove een toneeladaptatie van het werk, in de vorm van een monoloog voor acteur Hans Kesting, en ging ook Weg met Eddy Bellegueule van de Toneelschuur in première, geregisseerd door de jonge Noorse theatermaker Eline Arbo. Het nieuwe boek van Édouard Louis wordt door ITA in wereldpremière voor het toneel bewerkt. Gevechten en metamorfosen van een vrouw is te zien van 09 sep ’21 t/m 18 sep ’21.

https://ita.nl/nl/voorstellingen/gevechten-en-metamorfosen-van-een-vrouw/1654890/

 

Foto © Arnaud Delrue

Scroll naar boven