Spring naar content

David Mitchell, Raynor Winn, Lionel Shriver, Petina Gappah en Michel Faber komen naar ILFU 

8 augustus 2020

De eerste internationale namen van ILFU 2020 zijn bekend. Het ILFU verwelkomt in september de Britse schrijvers David Mitchell en Raynor Winn, de Zimbabwaanse schrijver Petina Gappah, de Amerikaanse auteur Lionel Shriver en de Brits-Nederlandse schrijver Michel Faber. Zij komen naar Utrecht om in gesprek te gaan over hun nieuwste roman en oeuvre. Ook de halve finales en finale van het NK Poetry Slam vinden live plaats tijdens het ILFU. De kaartverkoop voor deze evenementen en de inschrijving voor de nieuwe cursussen van de ILFU Academy starten op maandag 10 augustus om 12.00 uur. Dan lanceert het festival ook de eerste verhalen van het project ’50 Stories for Tomorrow’.

Het ILFU heeft dit jaar zijn programmering aangepast aan de huidige omstandigheden en heeft als motto ‘We need stories’. In totaal zullen meer dan honderd schrijvers, dichters en makers uit binnen- en buitenland een bijdrage leveren aan het internationale literatuurfestival dat plaats vindt op festivallocatie TivoliVredenburg en online van 24 september tot en met 1 oktober.

Elke dag een nieuw verhaal: ‘50 Stories for Tomorrow’
Vanaf maandag 10 augustus tot aan de start van het festival presenteert het ILFU dagelijks een nieuw verhaal in ’50 Stories for Tomorrow’. Het festival vroeg vijftig schrijvers, dichters, muzikanten, scenaristen en tekenaars uit binnen- en buitenland om hun verhaal te vertellen over deze tijd. In een online magazine biedt het festival deze verhalen van een keur aan schrijvers en makers in tekst, beeld, animatie, video en podcasts aan. Ook verschijnen deze verhalen in boekvorm. Onder meer Khalid Boudou, Vivian Gornick, Nazmiye Oral, Gummbah, Stephan Vanfleteren, Lize Spit en Fresku leveren een bijdrage. Op maandag 10 augustus trapt het project af met drie verhalenvertellers: de Vlaamse schrijver Annelies Verbeke, de Syrische dichter Ghayath Almadhoun en de Nederlandse kunstenaar/illustrator Ludwig Volbeda.

Mirjam van Hengel, programmeur van het ILFU: ‘We kwamen terecht in een jaar waarin een venijnig virus onze dagen bepaalde en een racistische moord de klank van de samenleving veranderde. Iedere tijd heeft zijn eigen verhalen nodig. Schrijvers zijn bij uitstek degenen die onder de oppervlakte kunnen kijken, die oog hebben voort wat anderen negeren en bagatelliseren en die in taal tonen wat gemakkelijk over het hoofd te zien is. We wilden schrijvers een podium bieden dit najaar en dit is wat we willen laten zien in ’50 Stories for Tomorrow’.

NK Poetry Slam
Voor het eerst vinden de halve finale en finale van het NK Poetry Slam plaats in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Zaterdag 26 september is dit jaar de dag waarop bekend wordt wie zich Nederlands Kampioen Poetry slam 2020 mag noemen. Twintig poetry slammers zullen ’s middags in de halve finale proberen om publiek en jury te overtuigen en een plek in de finale ’s avonds te veroveren. Ook dan bepaalt het publiek met stemadvies van de jury bestaande uit onder andere Carmien Michels en Dean Bowen wie de Slampion van 2020 wordt en als opvolger van Maxime Garcia Diaz de Gouden Vink (vernoemd naar Simon Vinkenoog) en de prijs van 1000,- mee naar huis neemt. De presentatie van de finale is als vanouds in handen van Babs Gons en Daan Doesborgh.

ILFU Academy
Wie zelf aan de slag wil met schrijven of kennis wil maken met klassiekers uit de wereldliteratuur kan dit najaar meedoen aan een van de cursussen van de ILFU Academy. De Academy breidt sterk uit en
biedt vanaf september zeven nieuwe cursussen aan. In O o Dystopia worden dystopische romans van onder meer Leni Zumas, Michel Houellebecq en Margaret Atwood verkend, de populaire cursus Poëzie schrijven door Ingmar Heytze gaat van start, met docent Maarten van Buuren wordt Proust gelezen en besproken en Manon Uphoff en Iris van Vliet geven de online cursus Schrijven. Meer informatie over alle cursussen is te vinden op www.ilfu.com.

Programma en kaartverkoop
Eind augustus is het volledige programma bekend en start ook de kaartverkoop voor de online programma’s. De kaartverkoop voor de live evenementen verloopt via TivoliVredenburg. Vrienden van het ILFU kunnen kaarten met korting kopen voor de programma’s en krijgen korting op de cursussen. Eind augustus wordt ook bekendgemaakt wie de Belle van Zuylenring 2020 ontvangt en de bijbehorende lezing geeft.

Scroll naar boven