Spring naar content
Laden Evenementen

woensdag 25 juni 2014

Tijd: 20:00 Uur
Prijs: gratis

  • Dit evenement is voorbij.

500ste sterfdag Suster Bertken

Op 25 juni 2014 is het 500 jaar geleden dat de Utrechtse non en schrijfster Suster Bertken is gestorven. Tien jonge dichters lieten zich inspireren door het leven en werk van deze zuster, die een van de eerste Nederlandstalige vrouwelijke dichters was. Ter gelegenheid van de 500ste sterfdag zijn deze gedichten samen met de negen gedichten van Bertken gebundeld in een speciale uitgave. Na het ceremonieel luiden van de klok van de Buurkerk wordt de bundel gepresenteerd in het Literatuurhuis, dat is gevestigd in de voormalige sacristie van de Regulierenkerk; de plek waar destijds het liedboek en de sleutel tot de kluis van Suster Bertken werden bewaard. Jose van Aelst geeft een inleiding op het leven en werk van Suster Bertken en de dichters dragen hun gedichten voor.

Programma

19.00 – 19.15 u Verzamelen op het Buurkerkhof, eventueel met de luiders de toren op.
19.30 – 19.45 u Luiding van de klokken op de Buurtoren en de Domtoren. De Bertkenklok begint, gevolgd door Kleine en Grote Maria (Buurtoren) en de Johannes Baptist en Magdalena (Domtoren).
19.45 – 20.15 u Wandeling langs twee gedenkstenen die gewijd zijn aan Suster Bertken.
20.15 – 22.00 u Programma in het Literatuurhuis, Oudegracht 237, over het werk van Suster Bertken. Jonge dichters laten horen hoe zij zich tot nieuwe gedichten hebben laten inspireren door Suster Bertken.

Toegang gratis, reserveren verplicht via reserveren@hetliteratuurhuis.nl

Terug naar het Regulierenklooster
Zevenenvijftig jaar bracht Suster Bertken vrijwillig door in een cel van nog geen zestien vierkante meter; een kluis gemetseld tegen de muur van de Buurkerk. Bertken behoorde waarschijnlijk tot de reguliere kanonikessen van de orde van Sint-Augustinus, die waren gehuisvest in het Regulierenklooster aan de Oudegracht. In de kerkzaal van de Regulierenkerk was de afgelopen decennia Tivoli gevestigd, in de sacristie van de kerk zit nu Het Literatuurhuis. Hier werd destijds de sleutel tot Bertkens kluis bewaard.

Negen liedjes
Bertken wendde zich af van de aardse beslommeringen en richtte zich volledig op God. Ze zag af van alle luxe, had geen verwarming, droeg slechts een haren kleed en at zeer eenvoudige maaltijden, zonder vlees of zuivelproducten. Het grootste gedeelte van haar tijd bracht ze door met bidden. Maar af en toe had ze ook tijd om te lezen en om te schrijven. Twee boekjes van haar hand zijn bewaard gebleven, helaas alleen in druk, de handschriften zijn verdwenen.
In een van de boekjes staan een aantal liederen. Het zijn er maar negen. Maar dankzij deze negen liedjes werd Suster Bertken de decennia na haar dood – en drie eeuwen later weer – herkend als groot dichteres. In haar liedjes deed ze heel persoonlijk verslag van haar zoektocht naar God, en het gevoel van eenheid met Hem dat ze uiteindelijk ervoer, de mystieke ervaring.


De herdenking van de 500ste sterfdag van Suster Bertken is een productie van Het Literatuurhuis en het Utrechts Klokkenluiders Gilde i.s.m. de factulteit Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht.

Scroll naar boven