Spring naar content
Laden Evenementen

donderdag 30 september 2021

Tijd: 20:30 - 22:00 Uur
Prijs: €22,50
Prijs voor members: €18Word ILFU member
Soort: ,

Locatie

TivoliVredenburg (Cloud Nine)
Vredenburgkade 11 Utrecht

  • Dit evenement is voorbij.

Amadyaz: Singer-songwriters van de Rif

Onder de naam ‘Amadyaz’ brengen de Utrechtse musici van Imetlaa en hun muzikale vrienden de muziek van de iconische singer-songwriters van de jaren ’80, uit het noorden van Marokko, terug naar het podium. Zangers als Walid Mimoun, Khalid Izri en Mimoun Rahmouni brachten destijds composities ten gehore die zich hebben genesteld in de canon van de Amazighmuziek uit het Rif-gebied. Muziek, teksten en stijl zijn enerzijds geïnspireerd door de eeuwenoude Riffijnse muziek en orale tradities als Izran en anderzijds door de muziek van de Engelse- en Franstalige singer-songwriters van de jaren ’60 en ’70 met zijn maatschappijkritische karakter. Speciale gast tijdens het programma is één van deze iconen: Mimoun Rahmouni, zanger en gitarist van de groep Ithran.

Presentator is filosoof en documentairemaker Khadija al Mourabit. 

Entree: € 22,50
ILFU members: € 18,-
seated concert

Mohamed Allati – Zang, Gitaar
Dieter van der Westen – Basgitaar, zang
Indra Salima Kartodirdjo – Viool, handpercussie
Mustafa Ahrouh – Zang, adjoun
Rachid Khelifi – Drums
Hatim Khelifi – Toetsen
Mahdi Benhammou – Klarinet, fluit en sax
Marck Heusschen – gitaar
Mimoun Rahmouni – Zang, gitaar, special guest  

Betekenis

‘Amadyas’ betekent ‘troubadour’ in het Tamazight, de taal van de oorspronkelijke bewoners van het Rifgebied in hedendaags Marokko. Het waren de muzikale reizigers, de dichters, schrijvers en zangers die het volk vermaakten bij sociale-, religieuze- en feestelijke gelegenheden, maar waren ook de boodschappers van belangrijk nieuws.

‘Izran’ betekent ‘liederen’ in het Tamazight en is de naam voor de gezongen dichtkunst van het Rifgebied.

‘Imetlaa’ kent geen exacte vertaling in het Nederlands maar heeft een betekenis die het dichts komt bij ‘zwervers’ en ‘nomaden’.

‘Ithran’ betekent ‘sterren’ in het Tamazight. 

Een ‘adjoun’, buiten de Rif ook bekend als een ‘bendir’ of ‘genga’, is een houten lijsttrommel met snaren achter het vel. Het instrument lijkt enigszins op een tamboerijn met een vel zonder de metalen ringen.  

Podcast

Luister naar de ILFU Fufu & Dadels podcast. In deze special gaat Süheyla in gesprek met Khadija al Mourabit over de kracht van voormoeders en de impact van Riffijnse muziek op verschillende generaties.

Wie Wij Zijn: Marokko

Bij elke festivaleditie geeft het ILFU speciale aandacht aan de literatuur en cultuur van een land dat in Utrecht een sterk vertegenwoordigde groep inwoners heeft. Literatuur uit deze landen raakt in de media vaak ondergesneeuwd door de grote stroom aan nieuwe boekuitgaven uit Amerika, Engeland en Europa. Door een specifiek land centraal te stellen, kunnen lezers kennismaken met rijke literatuurtradities uit verschillende taalgebieden. Dit jaar én komend jaar staan Marokko en de Marokkaanse literatuur centraal.

Meer Marokkaanse literatuur en cultuur op het ILFU:

25-09 14:00 Tahar Ben Jelloun en Abdelkader Benali op Exploring Stories

26-09 11:00 Mahjoub de verhalenverteller (6+) in Zimihc Zuilen

26-09 14:30 Melhoun, gezongen poëzie uit Marokko in Zimihc Zuilen

28-09 19:00 Laila Lalami in een Booktalk op ILFU TV over haar roman De Zaak aan Highway 62

30-09 20:30 Amadyaz: singer-songwriters van de Rif in TivoliVredenburg

02-10 19:30 Optreden van de Marokkaanse zangeres Aicha Tachinouite op De Nacht van de Poëzie

 

Word ILFU Member!

Een lidmaatschap van het ILFU is de beste manier om alles wat het festival te bieden heeft mee te maken. Je bent de eerste die kaartjes kan kopen, je krijgt 20% korting op alle festivaltickets en, het allerbelangrijkste, je ondersteunt het festival en de schrijvers die we programmeren. Kaarten voor Amadyaz kosten voor ILFU leden geen 22,50, maar 18 euro. Meld je hier online aan, daarna kun je meteen met korting kaarten bestellen.

Coronatoegangsbewijs nodig
Om dit programma te bezoeken heb je naast een toegangsticket ook een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs) nodig, omdat hier geen 1,5 meter afstand gehouden wordt. Het coronatoegangsbewijs kan getoond worden via de CoronaCheck-app of op papier. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Testen voor Toegang.

Scroll naar boven