Spring naar content
Laden Evenementen

maandag 23 april 2018

Tijd: 11:00 - 12:00 Uur
Prijs vanaf: Gratis, aanmelden via Sophie [at] hetliteratuurhuis.nl

Locatie

Het Literatuurhuis
Oudegracht 237
3511NK Utrecht
+ Google Maps
0302318376

  • Dit evenement is voorbij.

Awater Vertaald

Met: Thomas Möhlmann, Irina Michajlova en Adam Bzoch

Sinds 2011 kent Het Literatuurhuis de traditie om jaarlijks nieuwe vertalingen te laten maken van het gedicht Awater (1934) van Martinus Nijhoff. Dit jaar werd Awater vertaald naar het Russisch door Irina Michajlova en naar het Slowaaks door Adam BzochDichter Thomas Möhlmann spreekt met de vertalers over hun tour de force om een Nederlands meesterwerk te ontsluiten voor de Slowaakse en Russische lezer.

Martinus Nijhoff (1894 – 1953) is van grote invloed geweest op latere generaties dichters. Hij was dichter, toneelschrijver, vertaler en essayist en debuteerde in 1916 met de dichtbundel De wandelaar. In Utrecht schreef hij zijn belangrijkste werken: Awater, De moeder de vrouw en Het uur U. De auteur schreef Awater grotendeels op het terras van het vermaarde Café Flora; het beschrijft onder meer een route door Utrecht, die nog altijd door bewonderaars wordt gevolgd. Het gedicht wordt beschouwd als het Nederlandse antwoord op The Waste Land (1922) van T.S. Eliot. Er zijn inmiddels vertalingen in het Engels, Zweeds, Spaans, Catalaans, Tsjechisch, Portugees, Duits, Hongaars, Iers, Frans, Kroatisch, Pools, Arabisch en Chinees. En dit jaar zijn daar Russisch en Slowaaks aan toegevoegd.

Thomas Möhlmann (1975) is dichter en redacteur van poëzietijdschrift Awater. Zijn debuutbundel De vloeibare jongen (Prometheus, 2005) werd gevolgd door Kranen open (2009), Waar we wonen (2013) en Ik was een hond (2017). Voor Prometheus stelde hij in 2008 een bloemlezing uit het werk van Nijhoff samen en voor de Londense uitgever Anvil begeleidde hij in 2010 de eerste Engelstalige uitgave van Nijhoffs Awater. Thomas is vanaf de eerste editie van Awater Vertaald al bij het project betrokken.

Irina Michajlova (1955) is hoogleraar Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van St.Petersburg (Rusland). Ze vertaalde onder meer proza van J. Huizinga, A.F.Th. van der Heijden, C. Nooteboom en Maarten Biesheuvel. Ook vertaalde ze poëzie van G. Kouwenaar, R. Kopland,  J.H. Leopold en G. Achterberg. In 2007 verscheen haar boek “Jazyk niderlandskj poezii i problemy poeticheskogo perevoda” (De taal van de Nederlandse poëzie en de problematiek van poëzie vertalen). In 2005 werd zij met de NLPVF Vertalersprijs onderscheiden.

Adam Bzoch (1966) heeft tientallen boeken uit Nederlands in het Slowaaks vertaald. Zo vertaalde hij onder meer proza van Bernlef, Willem Elsschot, Nescio, Jeroen Brouwers, Hella Haasse, Cees Nooteboom, Harry Mulisch en Anne Frank. Ook vertaalde hij poëzie van Elma van Haaren, Judith Herzberg en Leonard Nolens. In 2006 werd hij met de NLPVF Vertalersprijs onderscheiden.

Praktische info

Locatie: Oudegracht 237, Utrecht

Tijd: 11:00-12:00

Het evenement is gratis, wel graag aanmelden door een mail te sturen naar Sophie [at] hetliteratuurhuis.nl

 

Scroll naar boven