Spring naar content
Laden Evenementen

dinsdag 12 februari 2019 tot dinsdag 2 april 2019

19:00
Prijs vanaf: €250
Soort:

Organisator

Het Literatuurhuis
030 2318376

  • Dit evenement is voorbij.

Cursus: Feminism Now

Met: Dieuwertje Mertens

Feminisme in hedendaagse literatuur: geïnstitutionaliseerd seksisme, diversiteit en (trans)seksuele identiteit

Onder aanvoering van hedendaagse feministische iconen als Lena Dunham, o.a. schrijver van de HBO hit-serie Girls en de activistische essayist Rebecca Solnit (Men explain things to me) beleeft het feminisme een grote opleving in de literatuur. Feministen van de negentiende eeuw bevochten het kiesrecht en die van de twintigste eeuw gelijke rechten, betere economische en maatschappelijke posities en seksuele vrijheid voor vrouwen. Het hedendaagse feminisme stelt geïnstitutionaliseerd seksisme aan de kaak (#MeToo) en pleit voor culturele en seksuele diversiteit, zoals de representatie van cultureel diverse achtergronden in de media en literatuur, het recht op een eigen (trans)seksuele identiteit en onconventionele relatie- en gezinsvormen.

In deze cursus bespreken we vier actuele literaire werken waarin deze thema’s aan bod komen. Voor ieder boek trekken we twee weken uit. We bespreken de boeken onder meer aan de hand van secundaire literatuur uit de reader. Deze bevat fragmenten van relevante eigentijdse feministische studies, essays en artikelen.

Op de leeslijst staan:
Leïla Slimani – In de tuin van het beest (Nieuw Amsterdam, 2014)
Roxane Gay – In ongetemde staat (Cargo, 2014)
Maggie Nelson – De Argonauten (Atlas Contact, 2015)
Zadie Smith – N/W (Prometheus, 2014)

Dieuwertje Mertens is journalist en criticus. Voor Het Parool bespreekt ze wekelijks Nederlandse en vertaalde fictie en poëzie met een bijzondere interesse in thema’s als feminisme en diversiteit. Ze doceerde acht jaar aan de School voor Journalistiek waar ze onder meer de cursus geëngageerde literatuur gaf. Eerder gaf ze bij Het Literatuurhuis een cursus rond het thema migratie en minderheden in hedendaagse literatuur. Ook stelde ze een aantal bloemlezingen samen over hedendaagse en moderne (podium-)poëzie.

Praktische informatie 
Docent:  Dieuwertje Mertens
Kosten: €250 (excl. de 4 romans) of €305 (incl. de 4 romans)
(de cursussen zijn niet gratis met de literatuurhuispas)
Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 16
Data: 12 februari t/m 2 april (8 dinsdagavonden van 19.00 – 21.00u)

Aanmelden
U kunt uw ticket kopen door op de ticketbutton aan de rechterkant te klikken. Als u nog twijfels heeft of vragen over de cursus kunt u altijd mailen naar Sophie [at] hetliteratuurhuis.nl. 

Scroll naar boven