Spring naar content
Laden Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Film: Albert Camus

Aan het eind van het vorige millennium maakte het Franse dagblad Le Monde de balans op van de voorbije eeuw: welke romans waren de honderd meest bepalende in het Franse taalgebied? Camus’ De Vreemdeling (1942) belandde op de eerste plaats, nog vóór de gedoodverfde winnaar Op zoek naar de verloren tijd van Proust.

Camus, de in Algerije geboren Fransman, was al een beroemdheid toen hij op 46-jarige leeftijd stierf in een auto-ongeluk, drie jaar nadat hij in 1957 de Nobelprijs literatuur gewonnen had. Tot op heden is Camus een veelgelezen schrijver gebleven. Werken als De Pest en De Val zijn altijd in druk gebleven. Van De Vreemdeling verscheen in 1949 de eerste Nederlandse vertaling van Adriaan Morriën. Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Camus in 2013 kwam er een 31ste druk in een soepele nieuwe vertaling van Peter Verstegen. In 1967 maakte de Italiaanse regisseur Luigi Visconti een film van het boek, met Marcel Mastroianni in de hoofdrol.

Meursault, de onverschillige hoofdpersoon van het boek en de film, is een Algerijn van Franse afkomst, een pied-noir, die in de problemen komt als hij op een dag een man doodschiet. Hij heeft geen verklaring; het kwam door de ‘hitte van de zon’. In het proces dat volgt weigert hij zich fatsoenlijk te verdedigen en zich aan te passen aan de normen van de maatschappij. Uiteindelijk belandt hij in de gevangenis, waar hij zijn executie afwacht, maar niet zonder de dood te verachten. 

Met inleiding door Hans Achterhuis, voormalig Denker des Vaderlands en gepromoveerd op het werk van Camus.

Italiaans gesproken, met Engelse ondertitels

Deze filmvertoning is tevens een vooruitblik naar het festival City2Cities: 8 dagen literatuur uit wereldsteden met dit jaar als thema Parijs en Krakau; de Franse en Poolse literatuur.

donderdag 16 juli 2020

Tijd: 15:17 Uur

Scroll naar boven