Spring naar content
Laden Evenementen

dinsdag 27 oktober 2020

Tijd: 19:00 - 21:00 Uur
Prijs: €265
Soort:
Voertaal: Nederlands

Locatie

Kaffeetaria
Saffierlaan 10 Utrecht Nederland + Google Maps
https://kaffeetaria.nl/
Organisator

ILFU
0302318376
www.ilfu.nl

  • Dit evenement is voorbij.

ILFU Academy: John Donne en de Metaphysical Poets lezen

Met: Peter de Voogd

In deze cursus lezen we een selectie uit het werk van John Donne en een aantal gedichten van andere dichters die tot de Metaphysical Poets worden gerekend. Middels close reading lezen we een aantal hoogtepunten uit deze stroming, zoals het beroemde gedicht ‘To his coy mistress’ van Andrew Marvell; liefdesgedichten, maar ook religieuze lyriek en politieke satire. Alle gedichten worden aangeboden in een reader.

John Donne (1672 – 1631) was een Engelse dichter en wordt tegenwoordig beschouwd als de belangrijkste dichter van de groep dichters die bekend staat als de Metaphysical poets. Zijn poëzie wordt gekenmerkt door een combinatie van dramatisch realisme en sensualiteit en zeer opvallend beeldgebruik. Donne rebelleerde tegen de gepolijste verzen en bloemrijke taal van zijn voorgangers, en tegen de hele conventionele beeldentaal waarvan een 16e-eeuws dichter zich moest bedienen.

De benaming Metaphysical poets is overigens pas later ontstaan; er is nooit een georganiseerde groep dichters geweest die zichzelf de metafysische dichters noemde. Donnes invloed was wel voelbaar in het werk van dichters als Andrew Marvell, Richard Crashaw, Henry Vaughan Robert Herrick, Abraham Cowley en George Herbert.

Dankzij de belangstelling van moderne dichters als T.S. Eliot, ontstaat er in het begin van de 20e eeuw een ware Donne-revival.

Docent Peter de Voogd is emeritus-hoogleraar Engelse letterkunde en verzorgde binnen de ILFU Academy eerder cursussen over o.a. James Joyce en George Eliot en over Engelse, Ierse en Amerikaanse poëzie. 

Kosten: €265,- (incl. reader)
Huisvrienden van ILFU krijgen op deze cursus 10% korting
Data: 27 oktober, 3, 10, 17, 24 november, 1, 8 en 15 december
8 dinsdagavonden van 19.00 – 21.00u
Locatie: Kaffeetaria (Saffierlaan 10)

De cursussen van de ILFU Academy vinden (tenzij anders vermeld) in principe live plaats. Bij onverhoopte omstandigheden kan de cursus altijd online doorgaan, bijvoorbeeld via Microsoft Teams of Zoom. Op alle cursuslocaties worden de coronamaatregelen in acht genomen en wordt er anderhalve meter afstand gehouden.
Aanmelden? Vul dit formulier in, en ontvang vervolgens een factuur voor het cursusgeld via e-mail.
Vragen, opmerkingen of andere onzekerheden? Een e-mail is altijd welkom op: sophie[at]ilfu.com.

Scroll naar boven