Skip to content
Laden Evenementen

ILFU Academy: O, o dystopia

Met: Dieuwertje Mertens

Er is van alles waar een mens wakker van kan liggen: het klimaat dat naar de verdommenis gaat, de opkomst van het populisme, de positie van vrouwen, racisme. Menig schrijver is bereid een blik in de toekomst te werpen om voor zijn lezers te schetsen wat er op het spel staat.

In de cursus O, o dystopia bespreken we zes actuele literaire dystopieën. Tijdens de eerste bijeenkomst zal cursusleider Dieuwertje Mertens een introductie op het thema dystopie geven. In de vervolgbijeenkomsten wordt iedere week een boek besproken. De volgende boeken staan op de leeslijst:

De ommelanden, Elvis Peeters: Het Vlaamse schrijversduo geniet de reputatie haar personages met satanisch genoegen de afgrond in de werpen. Ditmaal is fotograaf Dora het slachtoffer van haar eigen gemakzuchtige engagement. In het droge achterland waar zij aan haar nieuwe fotoproject werkt, ondervindt ze wat watertekort betekent en hoe de waarde van een mensenleven wordt bepaald door zijn omgeving.

Rode klok, Leni Zumas: Feministe Zumas dacht met Rode klok een dystopie te schrijven over de bemoeienis van de Amerikaanse overheid met het lichaam van de vrouw en de wijze waarop zij beschikking heeft over de medische keuzes rondom onvruchtbaarheid en abortus. Maar met de nieuwe anti-abortuswetgeving van Trump heeft de werkelijkheid haar fictie ingehaald.

De verrader, Paul Beatty: de Amerikaanse auteur schreef met De verrader een uiterst ongemakkelijke roman over een African-American die de orde in het Californische stadje Dickens probeert te herstellen door de rassenscheiding opnieuw in te voeren.

Onderworpen, Michel Houellebecq: de roman van beroepsprovocateur Houellebecq speelt zich af rondom de Franse presidentsverkiezingen in 2022. De strijd gaat tussen de Moslimbroederschap en Front National, waarmee de schrijver zinspeelt op populistische sentimenten.

Het verhaal van de dienstmaagd, Margaret Atwood: In de naargeestige totalitaire samenleving die de Canadese schrijver in 1985 schetst, dient iedereen naar de letter van het Oude Testament te leven. De vertelster behoort tot de nieuwe klasse der “Dienstmaagden’, die slechts één doel heeft: zich voort te planten.

Friday Black, Nana Kwame Adjei-Brenyah: Dit snoeiharde, satirische en dystopische verhalen­debuut confronteert de lezer met de uitwassen van deze tijd, zoals de hysterische consumptiemaatschappij en racisme. Kwame schrijft over pretpark ‘Zimmerland’, waar de boze witte middenklasse haar gevoel voor rechtvaardigheid kan bevredigen door in een gesimuleerde buitenwijk een zwarte acteur in de voortuin neer te schieten. Of over Friday Black (een overtreffende trap van Black Friday), de dag waarop een winkelbediende rondrijdt om de lijken op te ruimen van consumenten die zijn omgekomen in het uitverkoopgeweld.


Dieuwertje Mertens is journalist, criticus en (gast)spreker. Voor onder meer Het Parool bespreekt ze wekelijks Nederlandse en vertaalde fictie en poëzie met een bijzondere interesse in geëngageerde literatuur. Eerder gaf ze bij Het Literatuurhuis cursussen over feminisme en migratie en minderheden in hedendaagse literatuur. Ook stelde ze een aantal bloemlezingen samen over hedendaagse en moderne (podium-)poëzie.

Praktische informatie
Docent: Dieuwertje Mertens
Kosten: €250,- (exclusief de 6 romans) / €365,- (inclusief de 6 romans)
Data: op woensdagen van 28 oktober tot en met 16 december om 19.00 tot 21.00 uur

Via dit formulier kunt u zich vrijblijvend aanmelden voor deze cursus. Half december nemen we contact met u op om uw inschrijving te bevestigen, uiterlijk maandag 6 januari laten we weten of de cursus voldoende definitieve inschrijvingen heeft om doorgang te kunnen vinden.

woensdag 28 oktober 2020

Tijd: 19:00 - 21:00 Uur
Prijs vanaf: €265
Soort:
Voertaal: Nederlands

Locatie

Het Literatuurhuis
Oudegracht 237
3511NK UtrechtNetherlands
+ Google Maps
Organisator

ILFU
Scroll To Top