Spring naar content
Laden Evenementen

donderdag 29 oktober 2020

Tijd: 19:00 - 21:00 Uur
Prijs: €200
Soort:
Voertaal: Nederlands

Locatie

Kaffeetaria
Saffierlaan 10 Utrecht Nederland + Google Maps
https://kaffeetaria.nl/
Organisator

ILFU
0302318376
www.ilfu.nl

  • Dit evenement is voorbij.

ILFU Academy: Proust lezen – De tijd hervonden: kunst als droom

Met: Maarten van Buuren

Als er één werk is dat je voor het eind van je leven nog gelezen moet hebben, dan is dat wel Op zoek naar de verloren tijd van de Franse auteur Marcel Proust (1871-1922). Heb je altijd al een stille wens gehad om Proust te lezen, maar ben je na tien bladzijden vastgelopen? Samen met hoogleraar Moderne Letterkunde Maarten van Buuren lezen en bespreken we in deze cursus Prousts roman De tijd hervonden, het laatste deel van zijn 3000 pagina’s tellende meesterwerk.

Volgens Proust verlost kunst ons uit de ontluistering van het leven. Proust vergelijkt het scheppen van kunst met de duiding van dromen. Dromen zijn zwaar van betekenissen die ter wereld gebracht kunnen worden door vertaling van de droombeelden in woorden. Het wezen van de kunst ligt volgens Proust in de droomduiding besloten.

De tijd hervonden kan als zelfstandige roman worden gelezen zonder voorafgaande lectuur van de andere delen. Dit deel neemt een aparte plaats in, omdat Proust betoogt dat de zin van het leven bestaat in het maken van kunst. En omdat het maken van kunst overeenstemt met de duiding van dromen zullen we ons in deze cursus wijden aan het lezen van de roman én aan het duiden van dromen. We schaffen allemaal een schriftje aan waarin we onze dromen noteren en uitleggen. Via dit dromenpracticum leren we wat Proust bedoelde toen hij zei dat alleen kunst ons kan redden van het nihilisme.

Docent Maarten van Buuren is emeritus hoogleraar Franse moderne letterkunde, vertaler en auteur van de bestseller Kikker gaat fietsen!. Daarnaast schreef hij verschillende boeken over Spinoza.

Kosten: €200 (excl. exemplaar De tijd hervonden) / €225 (incl. exemplaar De tijd hervonden)
Huisvrienden van ILFU krijgen op deze cursus 10% korting
Data: 29 oktober, 5, 12, 19 en 26 november en 3 december
6 donderdagavonden van 19.00 – 21.00u
Locatie: Kaffeetaria (Saffierlaan 10)

De cursussen van de ILFU Academy vinden (tenzij anders vermeld) in principe live plaats. Bij onverhoopte omstandigheden kan de cursus altijd online doorgaan, bijvoorbeeld via Microsoft Teams of Zoom. Op alle cursuslocaties worden de coronamaatregelen in acht genomen en wordt er anderhalve meter afstand gehouden.

Aanmelden? Vul dit formulier in, en ontvang vervolgens een factuur voor het cursusgeld via e-mail.
Vragen, opmerkingen of andere onzekerheden? Een e-mail is altijd welkom op: sophie[at]ilfu.com.

Scroll naar boven