Spring naar content
Laden Evenementen

dinsdag 13 oktober 2020

Tijd: 19:00 - 21:00 Uur
Prijs: €250
Soort:
Voertaal: Nederlands

Locatie

Kaffeetaria
Saffierlaan 10 Utrecht Nederland + Google Maps
https://kaffeetaria.nl/
Organisator

ILFU
0302318376
www.ilfu.nl

  • Dit evenement is voorbij.

ILFU Academy: W.G. Sebald lezen

Met: Ton Naaijkens

‘Bestaat er nog zoiets als een literaire grootheid? Hoe zou een nobele literaire onderneming er eigenlijk uitzien? Een van de weinige antwoorden daarop is het werk van W.G. Sebald.’
– Susan Sontag

Het literaire oeuvre van Winfried Georg Sebald (1944 – 2001) is klein, maar buitengewoon origineel. Sebald werd geboren in het Zuid-Duitse Wertach, studeerde taal- en letterkunde en woonde vanaf 1970 in Norwich, waar hij werkzaam was als hoogleraar Europese literatuur. In 2001 kwam hij om het leven bij een auto-ongeluk. Sebalds werk werd in verschillende landen bekroond met literaire prijzen, waaronder de Los Angeles Book Prize For Fiction, de Joseph Breitbach-Preis en de Heinrich Heine-Preis. Ook is hij vaak getipt als kandidaat voor een Nobelprijs. Een van de centrale thema’s in zijn literaire werk is het trauma van de Tweede Wereldoorlog; hoe verwerken we het verleden en wat is de rol van de herinnering daarbij. Andere terugkerende thema’s zijn de rol van de buitenstaander, wandelen en reizen. In zijn vaak met foto’s geïllustreerde proza worden (schijnbare) feiten en fictie vermengd.

Cursusprogramma
Deel 1
13, 20 & 27 oktober (inleidend, Naar de natuur, een verhaal uit Duizelingen en een  portret uit De emigrés)

Deel 2
3 & 10 november (meesterwerk 1: De ringen van Saturnus)

Deel 3
1, 8 & 15 december (De natuurlijke historie van de verwoesting + meesterwerk  2: Austerlitz

We lezen en bespreken de boeken van Sebald in de Nederlandse vertalingen van Ria van Hengel. Maar het is natuurlijk ook toegestaan ze in het Duits te lezen. 

De reader bevat een fragment uit De natuurlijke historie van de verwoesting en een aantal losse teksten.
Het boekenpakket bij de cursus bevat de boeken Naar de natuur, Duizelingen, De emigrés, De ringen van Saturnus en Austerlitz.


Cursusdocent Ton Naaijkens is emeritus hoogleraar Duitse letterkunde en Vertaalwetenschap en was jarenlang verantwoordelijk voor de researchmaster Literair Vertalen aan de Universiteit Utrecht. Naaijkens is ook vertaler, onder meer van het verzamelde werk van Paul Celan. Daarnaast is hij een van de redacteuren van het tijdschrift over vertalen Filter en organisator van de Filter Vertaalprijs.

Kosten: €265,- (incl. reader, excl. 5 boeken)/ €365,- (incl. reader en 5 boeken)
Huisvrienden van ILFU krijgen op deze cursus 10% korting
Data: 13, 20 en 27 oktober, 3 en 10 november en 1, 8 en 15 december
8 dinsdagavonden van 19.00 – 21.00u
Locatie: Kaffeetaria (Saffierlaan 10, Utrecht)

De cursussen van de ILFU Academy vinden (tenzij anders vermeld) in principe live plaats. Bij onverhoopte omstandigheden kan de cursus altijd online doorgaan, bijvoorbeeld via Microsoft Teams of Zoom. Op alle cursuslocaties worden de coronamaatregelen in acht genomen en wordt er anderhalve meter afstand gehouden.
Aanmelden? Vul dit formulier in, en ontvang vervolgens een factuur voor het cursusgeld via e-mail.
Vragen, opmerkingen of andere onzekerheden? Een e-mail is altijd welkom op: sophie[at]ilfu.com.

Scroll naar boven