Spring naar content
Laden Evenementen

zaterdag 25 september 2021

Tijd: 14:00 - 19:00 Uur
Prijs: €25
Prijs voor members: €20Word ILFU member
Soort: , , ,
Voertaal: Nederlands|Engels

Locatie

TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11 Utrecht

  • Dit evenement is voorbij.

ILFU Exploring Stories o.a. Roxane Gay, Ayaan Hirsi Ali, Alfred Birney, Lale Gül, Imbolo Mbue

Twintig schrijvers over de wereld waarin we leven

Exploring Stories is een festivaldag over uiteenlopende actuele, urgente onderwerpen met als uitgangspunt het festivalthema van dit jaar: ‘Why Fiction Matters’. Buitenlandse en Nederlandse schrijvers, op het podium en op het scherm, buigen zich over thema’s die ertoe doen, zowel in de werkelijkheid als in de literatuur. Als het afgelopen jaar iets heeft laten zien, is het wel dat de grote kwesties van onze tijd allemaal met elkaar verknoopt  zijn. Klimaatverandering, globalisering, kapitalisme en raciale, culturele en economische ongelijkheid zijn wereldwijde problemen waarvoor geen eenduidige oplossing bestaat. Wetenschap en journalistiek brengen weliswaar de werkelijkheid in kaart, maar er blijft veel over wat we niet kunnen zien. De literatuur zoekt naar de waarheid achter de waarneembare  feiten. In literatuur gaat het niet zozeer om de wereld zoals zij is, maar zoals ze zou kunnen zijn, ongeacht of dat nu een aanlokkelijke of afschrikwekkende wereld oplevert. Zoals Margaret Atwood vorig jaar op het ILFU zei: ‘I write books about possible, unpleasant futures in the hope that we will not allow those futures into reality.’ 


LINE-UP 

Bekijk en download hier het blokkenschema

De schrijver als aanklager: Roberto Saviano (op het scherm) & Désanne van Brederode (in persoon)

Roberto Saviano, Italiaanse journalist en auteur van het boek Gomorra, schreef naar aanleiding van de moord op Peter R. de Vries een fel stuk over Nederland en criminaliteit. Hij gaat in gesprek met schrijver Désanne van Brederode over waarheid en criminaliteit.
voertaal Italiaans en Nederlands [simultaan tolk]

 

Klimaatzaken en olievlekken: Imbolo Mbue (op het scherm) & Rebekka de Wit (in persoon)

De tweede roman van Imbolo Mbue, Hoe mooi wij waren gaat over de strijd van een fictief Afrikaans dorp tegen een Amerikaanse oliemaatschappij. Mbue gaat in gesprek met schrijver en regisseur Rebekka de Wit, van de voorstelling De zaak Shell.
voertaal Engels


Verdrongen woorden, schrijven over seksueel misbruik: Caroline Lamarche & Manon Uphoff (beiden in persoon)

Een programma met Caroline Lamarche en Manon Uphoff, die beiden schreven over ondermijnende relaties en over seksueel  misbruik; Lamarche in Het geheugen van de lucht, Uphoff in haar  roman Vallen is als vliegen.
voertaal Engels


Hoe taal de wereld vormgeeft: Joyce Carol Oates (op het scherm) & Kristien Hemmerechts (in persoon)

Gelauwerd veelschrijver en gedreven twitteraar Joyce Carol Oates bekritiseerde onlangs fel maar geestig de consequenties van het identiteitsdenken voor ons taalgebruik. Welke woorden mogen nog en welke niet meer?
voertaal Engels


Het feminisme van Maya Angelou : Sylvana Simons, Christine Otten & Raoul de Jong (allen in persoon)

Schrijver, performer, burgerrechtenactivist: de charismatische Maya Angelou was het allemaal. Niet in de laatste plaats was  ze een voorvechter voor de rechten van vrouwen, ook binnen de zwarte gemeenschap. Angelou is de Literaire Meester van  het ILFU 2021. Vanmiddag een gesprek met Sylvana Simons, groot Angelou fan, schrijver Christine Otten en Raoul de Jong.
voertaal Nederlands


De politiek van het persoonlijke: Lisa Weeda (in persoon) & Katerina Poladjan (in persoon)

‘Why Fiction Matters’ is het thema van het ILFU 2021. Wat is de rol van fictie als het erom gaat de politiek en de geschiedenis  van een land in beeld te brengen? Lisa Weeda schreef de roman  Aleksandra, over haar grootmoeder die in 1942 vanuit Oekraïne gedeporteerd werd en in de Duitse oorlogsindustrie terechtkwam, en het verhaal van een familie tussen Oost en West die maar niet loskomt van een gebied dat nooit rust lijkt te vinden. Interview door Daan Doesborgh.
voertaal Engels


Representatie en privilege: Roxane Gay  (op het scherm) & Samya Hafsaoui (in persoon)

Roxane Gay is schrijver en cultuurcriticus, auteur van o.a. de spraakmakende essaybundel Bad Feminist. Scherp, open en bloedeerlijk schrijft ze over feminisme, het lichaam, dik zijn,  kwetsbaarheid, kracht en identiteit. Ze wordt geïnterviewd door Samya Hafsaoui.
voertaal Engels 


Vrouwenrechten en islam: Ayaan Hirsi Ali (op het scherm) & Lale Gül (in persoon)

Ze behoeven allebei nauwelijks introductie: de schrijvers Ayaan Hirsi Ali en Lale Gül, beide spraakmakend om zowel hun boeken als hun deelname aan het debat over vrijheid binnen een beperkende cultuur. Hoe denken zij over het streven naar vrijheid, onafhankelijkheid en de onmogelijkheid van de weg terug? Ronit Palache interviewt hen hierover.
voertaal Engels en Nederlands


Moraliteit, seks, literatuur: Tahar Ben Jelloun & Abdelkader Benali (beiden in persoon)

Hij is romanschrijver, dichter en essayist, de grootste levende Marrokkaanse auteur van dit moment: Tahar Ben Jelloun. Abdelkader Benali gaat met hem in gesprek naar aanleiding van zijn nieuwste boek, Le miel et l’amerture, dat gaat over problematische liefdesverhoudingen in een conventionele samenleving.
voertaal Frans en Nederlands [interviewer vertaalt]


Oud en nieuw kolonialisme: Alfred Birney  & Gustaaf Peek (beiden in persoon)

Dat kolonialisme zowel onze geschiedenis als ons heden vormt, is een van de grote thema’s van schrijver Alfred Birney. Hij spreekt met Gustaaf Peek, wiens nieuwe boek A.D. gaat over het vroegste koloniale bewind in Indonesië – een gesprek op vleugels van historie, kennis en verbeelding.
voertaal Nederlands

Het eerder gecommuniceerde optreden van Jeanette Winterson gaat helaas niet door. Het is voor Winterson helaas onmogelijk gebleken om deel te nemen aan Exploring Stories. Het gesprek van Miriam Rasch met Jeanette Winterson zal nu online plaatsvinden en als onderdeel van de reeks ‘ILFU TV’  op 24 september worden uitgezonden. Kaartkopers krijgen een link toegestuurd om deze gratis te bekijken. Excuus voor deze teleurstelling.

Zaal open: 13.00
Aanvang: 14.00

Tickets regulier: € 25,00
Tickets voor ILFU Members: €20,00

N.B. Combineer je bezoek aan Exploring Stories zaterdagmiddag met de ILFU Book Talk van Édouard Louis, zaterdagavond. Een combiticket voor middag + avond kost € 32,50 ipv €45. Zolang de voorraad strekt.

Met de theaterbewerking van zijn boek Ze hebben mijn vader vermoord en maar liefst twee nieuwe boeken, Strijd en metamorfose van een vrouw en Dialoog over kunst en politiek met Ken Loach, staat Édouard Louis volop in de schijnwerpers. Hij gaat in gesprek met socioloog en schrijver Sinan Çankaya over zijn werk en achtergrond.
voertaal Engels

 

ILFU Word Member

Een lidmaatschap van het ILFU is de beste manier om alles wat het festival te bieden heeft mee te maken. Je bent de eerste die kaartjes kan kopen, je krijgt 20% korting op alle festivaltickets en, het allerbelangrijkste, je ondersteunt het festival en de schrijvers die we programmeren. Kaarten voor Exploring Stories kosten voor ILFU leden geen 25, maar 20 euro. Meld je hier online aan, daarna kun je meteen met korting kaarten bestellen.

Coronamaatregelen:

Om dit programma te bezoeken heb je naast een toegangsticket ook een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs) nodig, omdat hier geen 1,5 meter afstand gehouden wordt. Het coronatoegangsbewijs kan getoond worden via de CoronaCheck-app of op papier. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Testen voor Toegang. Voor meer info over ILFU en de maatregelen tegen het coronavirus, verwijzen we je graag door naar onze COVID-19-informatiepagina.

 

Scroll naar boven