Spring naar content
Laden Evenementen

zondag 26 september 2021

Tijd: 14:30 - 16:30 Uur
Prijs: €15
Prijs voor members: €12Word ILFU member
Soort: ,

Locatie

ZIMIHC Zuilen
Prinses Christinalaan 1 Utrecht

  • Dit evenement is voorbij.

Melhoun, gezongen poëzie uit Marokko

Bruisend concert met een documentaire, inleiding én toelichting van documentairemaker Izza Genini

Melhoun is een dichtvorm ontstaan in de 14e eeuw aan de Tafilalet-oases in het zuiden van Marokko. Van daaruit verspreidde de vorm en ontstonden er door de eeuwen heen variaties in het genre. Lang was het een dichtvorm populair onder de arbeiders en ambachtslieden van de grote steden. Vanaf de 16e eeuw ontstond de muzikale variant van Melhoun, verbonden met Andalusische muziek en andere populaire Marokkaanse muziek van die tijd, en groeide dit uit tot een gezongen dichtkunst welke nog steeds leeft in Marokko. Akil Lamdahhi maakt al ruim 50 jaar Marokkaanse muziek in Nederland. Met zijn orkesten begeleidde hij de grootste artiesten uit Marokko bij hun optredens in Nederland. Mahjoub Benmoussa, 75 jaar, kennen we sinds de jaren ’80 als acteur in diverse Nederlandse films, als theatermaker en als verhalenverteller. Benmoussa is daarnaast ook dichter. Beide heren zijn een groot liefhebber van Melhoun, één van de oudste dichtvormen en muziekstijlen van Marokko. In het kader van ‘Wie Wij Zijn: Marokko’, laat Lamdahhi met zijn musici een aantal van de mooiste Melhouncomposities tot leven komen.

Malhoune, La Parole Chantée
Voorafgaand aan het concert wordt de korte documentaire ‘Malhoune, La Parole Chantée’ vertoond. Deze documentaire maakte de Marokkaanse regisseuse Izza Genini in de jaren ’80, als onderdeel van een serie over Marokkaanse muziekstijlen en ritmes. De documentairemaakster komt na de vertoning het publiek meer vertellen over de muziek en dichtkunst. Ze wordt geïnterviewd door Myriam Sahraoui.
Mahjoub Benmoussa zal zijn eigen Melhoungedichten, die ook door grote musici in Marokko zijn vertolkt, ten gehore brengen in het Marokkaans-Arabisch en deze voor ons vertalen.

Wie Wij Zijn: Marokko
Bij elke festivaleditie geeft het ILFU speciale aandacht aan de literatuur en cultuur van een land dat in Utrecht een sterk vertegenwoordigde groep inwoners heeft. Literatuur uit deze landen raakt in de media vaak ondergesneeuwd door de grote stroom aan nieuwe boekuitgaven uit Amerika, Engeland en Europa. Door een specifiek land centraal te stellen, kunnen lezers kennismaken met rijke literatuurtradities uit verschillende taalgebieden. Dit jaar én komend jaar staan Marokko en de Marokkaanse literatuur centraal.

ILFU x ZIMIHC
Ook dit jaar werkt ILFU samen met ZIMIHC, door een deel van het programma in het ZIMIHC theater Zuilen te laten plaatsvinden. ZIMIHC (spreek uit: zimmik) stimuleert creativiteit in de samenleving door onder andere amateurkunstenaars ruimte te bieden om te exposeren, te repeteren en op te treden, en ondersteunen bij onder andere techniek, publiciteit en kaartverkoop. Voor andere evenementen die ZIMIHC organiseert, en meer informatie over hun theaters, kun je terecht op zimihc.nl.

Tickets regulier: €15,00
Tickets voor ILFU members: €12,00
Let op: Marokkaans-Arabisch gezongen en gesproken, vertalingen in het Nederlands en Engels.

Word ILFU Member!

Een lidmaatschap van het ILFU is de beste manier om alles wat het festival te bieden heeft mee te maken. Je bent de eerste die kaartjes kan kopen, je krijgt 20% korting op alle festivaltickets en, het allerbelangrijkste, je ondersteunt het festival en de schrijvers die we programmeren. Kaarten voor het Melhoun-programma kosten voor ILFU leden geen 15, maar 12 euro. Meld je hier online aan, daarna kun je meteen met korting kaarten bestellen. 

Dit programma vindt plaats in ZIMIHC Zuilen, vanaf 25 september is hier een coronatoegangsbewijs nodig.  Meer informatie op de ZIMIHC pagina.

Meer Marokkaanse literatuur en cultuur op het ILFU:

25-09 14:00 Tahar Ben Jelloun en Abdelkader Benali op Exploring Stories

26-09 11:00 Mahjoub de verhalenverteller (6+) in Zimihc Zuilen

26-09 14:30 Melhoun, gezongen poëzie uit Marokko in Zimihc Zuilen

28-09 19:00 Laila Lalami in een Booktalk op ILFU TV over haar roman De Zaak aan Highway 62

30-09 20:30 Amadyaz: singer-songwriters van de Rif in TivoliVredenburg

02-10 19:30 Optreden van de Marokkaanse zangeres Aicha Tachinouite op De Nacht van de Poëzie

Scroll naar boven