Spring naar content
Laden Evenementen

donderdag 1 januari 1970

Tijd: 00:00 Uur
Prijs vanaf: gratis (reserveren)

  • Dit evenement is voorbij.

Vernissage Shakespeare Expositie

23 april is onder andere uitgeroepen tot Wereldboekendag omdat het de sterfdag is van William Shake­speare (1564 – 1616). En dit jaar is extra speciaal, omdat het dan precies 400 jaar geleden is dat de grootste toneel­schrijver aller tijden de laatste adem uitblies. Onder de titel ‘What’s past is prologue?’ (het beroemde citaat uit The Tempest) toont deze expositie hoe Shakespeares leven de opmaat werd voor een inmiddels 400-jarig bestaan als internationaal literair icoon.

De diverse objecten schetsen een beeld van de receptie van Shakespeare toen en nu. Hoe reageerden de Nederlanders destijds op de toen nog simpele Londense toneelschrijver? En welke invloed heeft hij in de moderne tijd, in Neder­land en wereldwijd? Zo zijn twee stenen die afkomstig zijn uit het geboortehuis van Shakespeare te zien, toneel­kostuums- en rekwisieten van het vooraanstaande Shakespearetheater Diever en de allereerste bespreking buiten Groot-­Brittannië van een zijn werken, afkomstig uit 1717. Ook zijn vanuit Shakespeare Lives dit jaar wereldwijd tal van initiatieven van start gegaan die op een moderne en verfrissende wijze Shakespeares globale invloed tonen. Een van deze initiatieven kan in de expositie worden bewonderd: de prestigieuze fotowedstrijd ‘Shakespeare Lives in photography’.

Paul Franssen is universitair docent Engelse letterkunde. Binnen het onderwijs en onderzoek houdt hij zich voornamelijk bezig met de Engelse literatuur uit de Renaissance, waaronder Shakespeare. Tijdens de vernissage zet Franssen kort uiteen hoe het werk van Shakespeare ontvangen tijdens zijn leven en in de eerste eeuwen erna.

Vernissage | datum volgt | 17.30 – 19.00 uur
Gratis toegang (reserveren verplicht via info@hetliteratuurhuis.nl o.v.v. ‘Vernissage 26 april’ en het aantal personen)

De Shakespeare Expositie is vanaf 26 april tot 29 mei 2016 gratis te zien in de UB Binnenstad. Openingstijden:

ma t/m vr 8.00-22.30u (balies vanaf 9.00u)
za 10.00-18.00u
zo 10.00-22.30u
Feestdagen als op zaterdag

Let op: legitimatie is verplicht na 17.00 uur en ook in het weekend en op feestdagen.

Beeld: Model Kovaleva Olga as Ophelia, foto door Ann Galkina voor Shakespeare Lives fotowedstrijd

Scroll naar boven