Spring naar content

ILFU 2020 in het teken van de kracht van verhalen

29 juni 2020

Het ILFU (International Literature Festival Utrecht) 2020 staat in het teken van het vertellen van nieuwe verhalen. Onder het motto ‘We need stories’ presenteert het ILFU literatuur in alle mogelijke vormen: van de nieuwste romans van nationale en internationale schrijvers tot poëzie, rap en songteksten en van monologen tot verhalen in beeld. Het ILFU vindt plaats van 25 september tot en met 3 oktober, zowel op festivallocatie TivoliVredenburg als online. Het was lange tijd onduidelijk of het festival wel kon doorgaan. Toch wilde het ILFU graag de stem van schrijvers laten horen in deze roerige tijd.

Festivaldirecteur Michaël Stoker: ‘De oproep aan kunstenaars, schrijvers en denkers om te helpen met het vormgeven van onze toekomst is de afgelopen maanden steeds luider geworden. Om de chaos van de coronacrisis en de vergaande effecten op ons persoonlijke leven, de wereldwijde protesten tegen racisme en de veranderingen in de geopolitieke verhoudingen te duiden, hebben we verhalen nodig. Die verhalen hoor je dit jaar bij het ILFU.’

50 Stories for Tomorrow
Op uitnodiging van het ILFU maken vijftig nationale en internationale schrijvers, dichters, muzikanten, theater- en filmmakers een verhaal voor een toekomstige wereld. ‘De rol van de kunstenaar is precies dezelfde als de rol van de geliefde. Als ik van je hou, moet ik je bewust maken van de dingen die je niet ziet,’ schreef de Amerikaanse auteur James Baldwin. Deze quote van Baldwin is het motto van vijftig nieuwe verhalen.

Het verhaal van onze tijd heeft een nieuwe wending gekregen. Eerst door een pandemie, vervolgens door een wereldwijd protest tegen diepgeworteld onrecht. Iedereen probeert zich in vliegende vaart te verhouden tot wat er gebeurt, te duiden wat er gaande is en onderliggende structuren te ontrafelen. Wat is de rol van schrijvers bij het vormgeven van de toekomst? Het ILFU laat vijftig makers aan het woord met hun verhaal voor een toekomstige wereld. Het project ‘50 Stories for Tomorrow’ is daarnaast bedoeld als financiële ondersteuning aan de schrijvers en als een cadeau aan hun publiek: de verhalen worden in aanloop naar het festival gepubliceerd.

Nationale Verhalenwedstrijd, Book Talks en Academy
Het ILFU presenteert dit jaar voor het eerst ‘De Nationale Verhalenwedstrijd’ voor verhalenvertellers in proza, poëzie, muziek, theater, dans en spoken word. Iedereen kan meedoen en kans maken op een plek op het ILFU en een van de geldprijzen. Verder keren de ILFU Book Talks terug: een serie live gesprekken met internationale schrijvers die als een rode draad door het festival loopt. Ook start tijdens het festival een nieuwe reeks cursussen aan de ILFU Academy. Voor jonge makers vindt voor het eerst de ILFU Fringe plaats en het jaarlijkse NK Poetry Slam maakt vanaf dit jaar onderdeel uit van het ILFU. De tweede Belle van Zuylenring zal worden uitgereikt aan een internationale schrijver met een oeuvre met grote maatschappelijke impact en drie beloftevolle Utrechtse schrijvers ontvangen een C.C.S. Crone stipendium.

Programma ILFU 2020 en start kaartverkoop
Een aantal programma’s kan ondanks alle goede wil helaas geen doorgang vinden. De festivalorganisatie heeft met pijn in het hart moeten besluiten om de 38ste Nacht van de Poëzie te verplaatsen naar 2021. Ook De Utrechtse Boekenmarkt op het Vredenburgplein zal volgend jaar pas weer plaatsvinden. De beperkingen in september laten de grote publieksstromen bij deze evenementen nog onvoldoende toe. Het complete programma en alle deelnemende auteurs worden in de loop van de zomer bekend gemaakt.De kaartverkoop voor de verschillende programma’s gaat op 10 augustus van start.

Scroll naar boven