Spring naar content

Foto © Patrick Post

Martje Wijers wint NK Poetry Slam 2020

27 september 2020

Martje Wijers is Nederlands Kampioen Poetry Slam 2020 geworden. Ze nam het in de finale battle op tegen Lemuël de Graav en veroverde de nationale titel. Martje Wijers volgt Maxime Garcia Diaz op, met wie ze in 2019 in de finale battle stond. De nieuwe nationale slampion heeft de Gouden Vink wisseltrofee ontvangen, vernoemd naar dichter/schrijver Simon Vinkenoog en een cheque van duizend euro.

Halve finale en finale dit jaar op één dag
Dit jaar vonden de halve finale en finale voor het eerst op één dag plaats met een maximale coronaproof bezetting in de Grote Zaal van TivoliVredenburg als onderdeel van het ILFU International Literature Festival Utrecht. ’s Middags namen twintig poëzieperformers uit Nederland en Vlaanderen het in de halve finale tegen elkaar op. Acht slammers daarvan bereikten de finale: Babak Amiri, Benzokarim, Lemuël de Graav, Martje Wijers, Monique Hendriks, Omar Dahmani, Sholeh Rezazadeh en Tijdelijke Toon.

Wie had de beste beeldspraak, de mooiste metaforen en droeg het voortreffelijkst voor? De dichters moesten niet alleen de jury overtuigen maar ook het het publiek voor zich zien te winnen. Anders dan andere jaren, stemde het publiek niet met een applausmeter maar kon het zijn voorkeur uitbrengen via stemkastjes. De jury van de finale bestond uit Dean Bowen, Carmien Michels en Thomas Möhlmann. De presentatie was in handen van Daan Doesborgh en Joost Oomen.

De jury over Martje Wijers
De jury zei over Martje: “Ze is gehaaid, scherp en humoristisch. Ze betrekt de hele omgeving, zowel fysiek als inhoudelijk en is effectief. In de battle wist ze er een echt gesprek van te maken dat ze voortdurend aan de voeten legde van Lemuël.” Aan Lemuël de Graav had ze een geduchte tegenstander. Na het juryadvies kreeg ze de meeste stemmen van het publiek.

Poetry slam in Nederland
Poetry slam is afkomstig uit de Verenigde Staten en ontstond in de jaren tachtig. In de jaren negentig waaide het poetryslammen over naar Europa en naar Nederland. Een poetry slam (naar het Engels, to slam = smijten, slaan) is een verbale bokswedstrijd. In verschillende wedstrijdrondes dragen de dichters hun gedichten voor. Poetry slam draait zowel om de inhoud als voordracht. Maar het belangrijkste voor de performers is om het publiek enthousiast te krijgen. Sinds 2002 wordt het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam georganiseerd.

Scroll naar boven