Spring naar content

Nieuwe cursussen ILFU Academy

7 augustus 2020

Schrijf je in voor zeven nieuwe cursusreeksen: je krijgt schrijfles van Ingmar Heytze of Manon Uphoff en je leert meer over o.a. W.G. Sebald, Proust, Sartre en Margaret Atwood.

In O, o Dystopia worden dystopische romans van onder meer Margaret Atwood, Michel Houellebecq en Emily St. John Mandel verkend. Mening schrijver is bereid een blik in de toekomst te werpen om voor zijn lezers te schetsen wat er op het spel staat: welke dystopische voorspellingen uit hun romans zijn inmiddels door de werkelijkheid ingehaald?

“Ik schrijf toch zeker geen literatuur!” (Friedrich Nietzsche)

In de cursus Literatuur & Filosofie lees je het werk van denkende schrijvers en schrijvende denkers als Sartre, Hermans, Nietzsche, Voltaire, Dickens, Faulkner, Rilke en Poe, onder leiding van universitair docent Hans van Stralen.

‘We nemen bijna alle beslissende stappen in ons leven als gevolg van lichte innerlijke aanpassingen waarvan we ons nauwelijks bewust zijn.’ (W. Sebald)

Onder de bezielende leiding van emeritus-hoogleraar Ton Naaijkens duiken we in het werk van de Duitse auteur W.G. Sebald, die met Austerlitz volgens De Groene ‘de beste roman van de afgelopen eeuw’ schreef.

‘More than kisses, letters mingle souls’ (John Donne)

Docent Peter de Voogd, die binnen de ILFU Academy eerder cursussen over James Joyce, George Eliot, Engelse, Ierse en Amerikaanse poëzie organiseerde, stort zich dit najaar op de dramatische en sensuele liefdespoëzie van Metaphysical Poets.

‘In werkelijkheid is elke lezer, wanneer hij leest, de eigen lezer van zichzelf.’ (Marcel Proust)

Als er één werk is dat je voor het eind van je leven nog gelezen moet hebben, dan is dat wel Op zoek naar de verloren tijd van de Franse auteur Marcel Proust. Samen met hoogleraar Moderne Letterkunde Maarten van Buuren lezen en bespreken we in deze cursus Prousts roman De tijd hervonden, het laatste deel van zijn 3000 pagina’s tellende meesterwerk.

‘Dichterschap kent geen diploma`s.’ (Ingmar Heytze)

Dat is zonder meer waar, maar Ingmar Heytze helpt je wel een eind op weg. Wat is goede poëzie, en hoe herken je die? Hoe leer je om je eigen werk en het werk van anderen te verbeteren? Wegens groot succes in de reprise, de cursus Poëzie schrijven.

‘t Is gruwelijk wat je te zien zult krijgen, men zal zich haasten om het dood te zwijgen, noteer dus heel precies wat je hier ziet.’ (Manon Uphoff).

Manon Uphoff en Iris van Vliet geven samen een nieuwe (online) schrijfcursus. Deze cursus is een vervolg op hun eerdere schrijfcursus, maar is ook prima te volgen voor wie nieuw instapt. In deze cursus gaan Uphoff en Van Vliet dieper in op theorie over o.a. personage, dialoog en de wereld van de vertelling.

Meer informatie over het volledige cursusprogramma, alle cursusdocenten en de nieuwe cursuslocaties is hier te vinden.

Scroll naar boven