Spring naar content

Over ILFU


De aftermovie van ILFU 2020

Het ILFU: een jong, vernieuwend en avontuurlijk literatuurfestival
Het ILFU is een jong en vernieuwend internationaal literatuurfestival. Het festival brengt verschillende grote literatuurevenementen van de afgelopen jaren en decennia samen. Vermengd met nieuwe programma-onderdelen is het ILFU een avontuurlijke viering van de literatuur en poëzie.

De eerste editie in deze vorm vond plaats van 15 tot en met 29 september 2018 op verschillende locaties door de hele stad. Het festival ontving toen 200 schrijvers, vertalers en artiesten als Julian Barnes, Becky Albertalli, Salman Rushdie, Selda Bagcan en John Irving. Ook opkomende, talentvolle schrijvers in verschillende genres zoals kinderboeken, poëzie en non-fictie stonden op het ILFU-podium. Nieuwe onderdelen waren onder meer De Utrechtse Boekenmarkt en Young Adult at ILFU.  Met ruim 21.000 bezoekers werd het ILFU meteen het grootste literatuurfestival van Nederland.

Naast het festival presenteert het ILFU ook door het jaar heen programma’s en evenementen zoals de Book Talks, Book Clubs en literaire cursussen via ILFU Academy.

Een festival voor alle lezers
Het ILFU is een festival voor iedereen die zichzelf lezer noemt. Veel mensen bestempelen zichzelf misschien niet als lezer maar kijken wel naar Netflix-series en films gebaseerd op boeken. Of luisteren naar de teksten van muzikanten zoals Bob Dylan, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur. Het ILFU zoekt alle uitingen van literatuur op en werkt daarom samen met allerlei partners zoals het Nederlands Film Festival, muziekfestival Le Guess Who?, Bibliotheek Utrecht en Theater Kikker. Het festivalhart bevindt zich in TivoliVredenburg waar veel van de programma’s plaatsvinden.

Literatuur centraal in Utrecht UNESCO City of Literature
In de twee weken van het festival biedt het ILFU literatuur een centrale plek in de maatschappij en in de openbare ruimte. Het festival vindt plaats op allerlei locaties in de stad Utrecht, een UNESCO City of Literature. Utrecht verkreeg deze titel eind 2017 als stad met een lange literaire geschiedenis en en bruisend literair klimaat. Als de grootste publieksmanifestatie onder de City of Literature vlag zet het ILFU zich in voor UNESCO’s Global Goals for Sustainable Development. Het festival streeft ernaar om een inclusief, duurzaam en toegankelijk festival te zijn.

Internationale erkenning
Het ILFU werd voor de eerste editie in 2018 genomineerd voor een International Excellence Award door de London Book Fair. Ook kreeg het festival het EFFE-label, toegekend door de European Festival Association van de Europese Unie.

Scroll naar boven