Spring naar content

 

 

 

 

 

C.C.S. Croneprijs

Uitreiking C.C.S. Croneprijs

In 2022 zal de volgende driejaarlijkse C.C.S. Croneprijs uitgereikt worden, een prijs van € 10.000 voor het gehele oeuvre van een aan Utrecht verbonden auteur. Eerdere winnaars waren onder andere Ronald Giphart, Manon Uphoff, Arthur Japin en in 2019 Maxim Februari. Onze organisatie beschikt over een bestand met meer dan honderd auteurs. Er kan geen werk voor de oeuvreprijs worden ingezonden, maar indien u zich ervan wilt verzekeren dat een bepaalde Utrechtse auteur voorkomt op de groslijst, dan bent u uiteraard welkom zijn of haar naam even in een mailtje aan ons te vermelden.

Voor meer informatie of vragen kunt u mailen naar crone@hetliteratuurhuis.nl

HetLiteratuurhuis-AnnavanKooij-8211
HetLiteratuurhuis-AnnavanKooij-8219
HetLiteratuurhuis-AnnavanKooij-8213
HetLiteratuurhuis-AnnavanKooij-8222

C.C.S. Cronestipendia

De Gemeente Utrecht nodigt beloftevolle Utrechtse auteurs uit zich aan te melden voor de C.C.S. Cronestipendia 2021. De stipendia bedragen € 3000,- en zijn bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken. Proza, poëzie, non-fictie, kinderboeken, columns, alle genres komen in aanmerking. Elk jaar worden maximaal drie stipendia uitgereikt.

We zijn van 1 februari tot 1 april 2021 open voor aanmeldingen. Meer informatie over het aanmeldproces vind je hier.

De C.C.S. Cronestipendia van 2020 werden uitgereikt aan Munganyende Hélène Christelle, Annet Schaap en Lisa Weeda.

De jury die net als vorig jaar bestond uit Daphne de Heer (oud-directeur van Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam), Fabian Stolk (universitair docent moderne letterkunde aan de Universiteit Utrecht) en Enne Koens (toneel- en jeugdboekenschrijver) heeft lovende woorden voor de drie schrijvers.

Het werk van Munganyende Hélène Christelle (1993) deed de jury geregeld denken aan Couperus. De jury zegt verder over haar: “Munganyende Hélène Christelle werkt aan een intrigerende roman die een inkijkje geeft in het alledaagse leven van een Nederlands gezin met een vluchtgeschiedenis in centraal Afrika. De beschrijvingslust spat van de pagina’s.”

Annet Schaap (1965) is schrijfster van haar veelbekroonde debuut Lampje (2017) en van De boom met het oor (2017). Haar teksten behoren volgens de jury tot de beste inzendingen. De jury vindt het bijzonder en razend knap dat haar werk zowel kinderen als volwassenen aanspreekt. “Dat vermogen is zeldzaam in de letteren en wordt te weinig gewaardeerd.”

Lisa Weeda (1989), schrijfster van De benen van Petrovski (2016), noemt de jury een begenadigd schrijver. “Ze schrijft precies, zintuigelijk en meeslepend. De ingezonden fragmenten kenmerken zich door een geheel eigen toon.”

De stipendia werden op 24 september uitgereikt door wethouder Anke Klein tijdens de feestelijke opening van het ILFU International Literature Festival Utrecht in de tuin van Slot Zuylen.

Foto © Jelmer de Haas
Foto © Jelmer de Haas

Winnaars

Nederland,Doorn, 2017
Maxim Februari, auteur uitgeverij Prometheus
Foto: Bob Bronshoff

2019: Maxim Februari

Crone-graft

2010: Guillaume van der Graft

Crone-uphoff-CR-Gerlinde-de-Geus

2002: Manon Uphoff

Wessel-te-Gussinklo-©Keke-Keukelaar_9131b-1280x1904

2016: Wessel te Gussinklo

heytze

2008: Ingmar Heytze

109-Esther-Jansma-©-Mark-Kohn-Beeldunie

2014: Esther Jansma

japin

2006: Arthur Japin

stephan enter

2012: Stephan Enter

Crone-giphart-CR-Ruud-Pos

2004: Ronald Giphart

Scroll naar boven