Spring naar content

 

 

 

 

 

Elena Ferrante Belle van Zuylen Lezing

Elena Ferrante schrijft de dertiende Belle van Zuylenlezing voor het ILFU International Literature Festival Utrecht. Ook ontvangt zij de Belle van Zuylenring, een oeuvreprijs voor schrijvers met een expliciete maatschappelijke betrokkenheid van het ILFU en de gemeente Utrecht.  Elena Ferrante is de schrijver van onder meer de vierdelige bestseller De Napolitaanse romans. Ferrantes lezing ‘Een kluwen geschreven woorden’ wordt in het Italiaans, Engels en Nederlands uitgesproken door respectievelijk Anna Bonaiuto, Olivia Colman en Olga Zuiderhoek.

Exclusief online te bekijken en beluisteren tijdens het ILFU Festival (23 september t/m 3 oktober 23:59 uur).

Tickets: €5
Gratis voor ILFU Members via 'Mijn ILFU', klik hier om member te worden voor € 4,50/maand (Dutch only).

Met het ticket krijg je toegang tot de video's van de lezing in alledrie de talen (30 minuten elk) en kun je ze tevens als podcast beluisteren. Het beste kun je inloggen met een desktop browser, want niet alle mobiele browser blijken correct toegang te geven tot de pagina met video's.

Tickets zijn niet meer verkrijgbaar.
Uitsluitend ILFU-leden kunnen de lezing nog voor onbepaalde tijd terugzien via Mijn ILFU.

Olivia Colman
Olivia Colman
Anna Bonaiuto
Anna Bonaiuto
Olga Zuiderhoek
Olga Zuiderhoek
Foto's: Rob Schreuder

Trailer

Door een ticket te kopen voor de lezing van Elena Ferrante zorg je ervoor dat ILFU dit soort projecten kan blijven ontwikkelen. De auteur, acteurs, vertalers, cameramensen en producenten hebben veel werk gestoken in de totstandkoming van deze lezing. Verspreid of bekijk de lezing dus niet illegaal, maar koop hier een ticket. Steun de literaire cultuur. Veel dank!

Over Elena Ferrante

Elena Ferrante werd een wereldwijde literaire sensatie met haar vier Napolitaanse romans, een succesreeks waarvan wereldwijd 15 miljoen exemplaren zijn verkocht. De eerste twee delen daarvan, De geniale vriendin en De nieuwe achternaam, zijn inmiddels verfilmd als televisieserie. Elena Ferrante is de ontvanger van de Belle van Zuylenring 2021, een oeuvreprijs voor een internationale schrijver van het ILFU en de Gemeente Utrecht voor een oeuvre met een expliciete maatschappelijke betrokkenheid. Ferrante heeft sinds haar debuut in 1992 in talloze onvergetelijke romanpersonages de positie van de vrouw in het Italië van de twintigste eeuw geschetst. Haar proza is glashelder en rechtdoorzee, verwant aan de modernistische intimiteit van schrijvers als Virginia Woolf en Elsa Morante. Haar radicale keuze om anoniem te blijven maar zich wel expliciet te identificeren als vrouw is een krachtig statement met op zichzelf al feministische waarde. Ferrante toont met haar romans aan waarom fictie ertoe doet: zonder in de weg te worden gezeten door haar eigen afkomst, geschiedenis, persoonlijke overtuigingen of publieke handelen, geeft ze een stem aan vrouwen uit verschillende sociale klassen. De stem van haar fictie draagt ver: zonder Ferrantes romans waren die vrouwen uit Napels nooit zo diep bij ons binnegedrongen en zou er nooit tot in alle uithoeken van de wereld worden meegeleefd met hun lot.

Ferrantes boeken worden in Nederland uitgegeven door Uitgeverij De Wereldbibliotheek, in Italië door Edizioni E/O en in het Verenigd Koninkrijk en de USA door Europa Editions (UK) Ltd

EENN4-the-neapolitan-novels-2-12001
798x1200
769x1200

Over de drie voorlezers

De drie acteurs die een stem geven aan Ferrantes lezing behoren tot de top van de theater- en filmwereld. 

Olga Zuiderhoek speelde jarenlang bij het Werkteater en verwierf faam met televisierollen in o.a. Het geheime dagboek van Hendrik Groen en Penoza. Ze kreeg een Gouden Kalf voor haar rol in Süskind en speelde een glansrol in de filmklassieker Abel van Alex van Warmerdam. In 2020 kreeg Olga Zuiderhoek de 'Career Achievement Award' uitgereikt tijdens Film by the Sea. Komend seizoen staat ze in het theater met de voorstelling  Wat er ook gebeurt, er klinkt muziek, waarin ze haar verhaal vertelt aan de hand van liedjes die altijd bij haar zijn.

Anna Bonaiuto is een van de meest gevierde actrices van Italië. Ze speelde onder meer in Il Caimano van Nanni Moretti, Mio fratello è figlio unico van Daniele Lucchetti en Il Divo van Paolo Sorrentino. Bij een internationaal publiek werd Bonaiuto bekend door haar rol in de film Il Postino (1994) en speelde de hoofdrol in de verfilming van Ferrantes eerste roman l’Amore Molesto (Kwellende liefde). Ook was ze de vertelstem in meerdere audioboeken van Ferrante.

Olivia Colman is binnenkort te zien in Maggie Gyllenhaals verfilming van Elena Ferrantes roman The Lost Daughter. Ook speelt ze in de serie Landscapers (HBO/SKY Ed Sinclair), die ze tevens co-produceert onder de vlag van haar haar bedrijf River Pictures. Tot Colmans recente bekroningen behoren onder meer een Emmy Award voor haar rol in The Crown en een Oscar en BAFTA Award voor haar rol in Yorgos Lanthimos’ The Favourite.

 

Scroll naar boven