Spring naar content

 

 

 

 

 

ILFU Fringe

ILFU Fringe

Dit jaar lanceert ILFU voor het eerst een fringe programmering.

ILFU Fringe is een nieuw programma voor taaltalent, tekstexperiment en literair en poëtisch avontuur. Via een open call nodigde ILFU schrijvers die buiten de gebaande paden treden en verhalende experimenten uit om zich aan te melden. De selectie, samengesteld door Aisa Winter, Saman Amini en Maartje Wortel, vond plaats op 29 juli 2020.

De geselecteerde elf producties zijn, in willekeurige volgorde: Aaron Mirck, Ali Amghar, Bert Wabbe, Chris Lomans & Marieke Polderdijk, Monique Hendriks, Sholeh Rezazadeh & MANKES, David Mulder, Hendrik de Pecker, WLAZLO, Siba Sahabi en VETO i.s.m. Stijn ter Braak.

De ILFU Fringe acts zijn tussen 24 september en 1 oktober te zien in het voorprogramma van het NK Poetry Slam, de ILFU Book Talks of als onderdeel van 50 Stories for Tomorrow.

De selectiecommissie

Saman Amini
Saman Amini
Aisa Winter
Aisa Winter
Maartje Wortel (Foto: Joost Joossen)
Maartje Wortel (Foto: Joost Joossen)

Saman Amini
Acteur, theatermaker, muzikant en schrijver Saman Amini (1989) studeerde in 2014 af aan de Toneelacademie in Maastricht en speelde nog datzelfde jaar speelde hij de hoofdrol in de film Sacred Defence van regisseur Nima Mohaghegh. De film werd genomineerd voor de ‘studenten-Oscar’ van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences en won zowel de Vers XL- als de CILECT-prijs voor de beste studentenfilm wereldwijd. In het theater boekt Amini succes met zijn stukken A Seat at the Table en Samenloop van Omstandigheden. In 2019 verscheen van die laatste voorstelling een boek met illustraties van Tom Jager. In zijn theaterstukken is Aminis muziek ook terug te horen: hij combineert bitterzoete melodieën met krachtige rap. Zijn muzikale verhalen gaan over alle facetten van het dagelijkse leven van ambitieuze en betrokken generatiegenoten.
 
Aisa Winter
Aisa Winter (1978) is actrice, zangeres en kunsteducator. Ze studeerde in 2006 af aan de Toneelschool en Kleinkunstacademie, ATKA, als actrice. Na haar afstuderen speelde zij in verschillende theatervoorstellingen waaronder Prinsesje Arabella, Nina Simone (A)Live, De laatste dichters, De dood van een Goed mens en The Color Purple de musical. Ook was ze te zien in series en film zoals Sammy Paramaribo, Oorlogsrust en Mijn opa de bankrover en Tuintje in mijn hart. In 2014 behaalde ze haar Master Kunsteducatie en binnenkort is ze te zien in Tina Turner de musical als Zelma, de moeder van Tina Turner.
 
Maartje Wortel
Maartje Wortel (1982) is schrijver. Ze studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, schreef verschillende boeken en ze schrijft columns voor Trouw en Metropolis M. Haar debuut Dit is jouw huis werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Voor haar roman IJstijd ontving ze de BNG Literatuurprijs. In maart 2019 verscheen haar nieuwste roman Dennie is een star.

Wat is ILFU Fringe?

Literatuur gaat veel breder dan het geschreven woord. ILFU Fringe is er voor alle talentvolle makers die taal en tekst op het podium brengen. Schrijvers, dichters, spoken word artiesten, muziek- en literatuurprogramma’s, storytelling, theatrale lezingen, maar ook theater- en filmprojecten werden via een open call uitgenodigd zich aan te melden.

Uit het totale aantal inzendingen koos de selectiecommissie, bestaande uit Saman Amini, Aisa Winter en Maartje Wortel tien acts die tussen 25 september en 3 oktober opgenomen worden in het programma van ILFU 2020.

De geselecteerde producties ontvingen €500 ex. btw als werkbudget en worden door Saman Amini, Aisa Winter en Maartje Wortel gecoacht in de aanloop naar hun optreden.

De Fringe-acts presenteren zich in het voorprogramma van het NK Poetry Slam, de ILFU Book Talks of als onderdeel van 50 Stories for Tomorrow. De acts kunnen dan profiteren van het publiek dat al voor deze activiteiten wordt aangeboord en ze krijgen een volwaardige plaats in de professionele festivalprogrammering.

Gerelateerd

Boekenmarkt
2019: Maxime Garcia Diaz
Scroll naar boven