Spring naar content

 

 

 

 

De Nacht van de Poëzie

De Nacht van de Poëzie is hét poëziefeest van het jaar. Tot diep in de nacht krijgt het publiek een poëtische marathon voorgeschoteld. Aanstormend talent en grote namen uit de Nederlandstalige dichtkunst worden afgewisseld door muzikale en theatrale entr’actes.

Naast het programma op het podium vindt u in de gangen rond de Grote Zaal gelijktijdig ook een boekenmarkt en een presentatie van kleine uitgevers, literaire tijdschriften en organisaties.

 

38ste Nacht van de Poëzie

De Nacht is terug! Vorig jaar moesten we helaas overslaan vanwege de onoverzichtelijke corona-ontwikkelingen, maar dit jaar zal alsnog de 38ste editie van de illustere Nacht plaatsvinden. Voorlopig nog steeds in een aangepaste vorm, want groen licht om op 2 oktober alweer in een volle zaal te zitten is er op dit moment nog niet. Tijdens deze ‘limited edition’ in de Grote Zaal van TivoliVredenburg presenteren Piet Piryns en Ester Naomi Perquin als vanouds optredens van de beste dichters van dit moment, afgewisseld met muzikale entr’actes. Het motto van dit jaar is geleverd door Vrouwkje Tuinman: ’s Nachts slaap ik zelden waar mijn bed staat. In die regel klinkt zowel een zoete herinnering aan een onbezorgd verleden door, als een hoopvolle wens voor een toekomst zonder afstand, mondkapjes en avondklok; de afsluiting van een periode waarin we veel te vaak waren overgeleverd aan ons eigen bed.

Hoe de omstandigheden op 2 oktober ook zullen zijn: deze Nacht gaat door! Voor de limited edition is een beperkt aantal kaarten beschikbaar, de anderhalvemetermaatregel wordt gehanteerd en het programma duurt van 19.30 uur tot 22.30 uur.

Wanneer er definitief groen licht komt dat we op 2 oktober onbeperkt publiek kunnen toelaten, dan maken we van de limited edition een ware bevrijdingseditie en schalen we de Nacht weer op tot zijn volle omvang. Daarover zullen we je te zijner tijd informeren – het kaartje voor de limited edition blijft ook voor de volledige Nacht geldig. Kaarten voor de limited edition kosten €25, in plaats van de reguliere Nachtprijs van €38. De Nachtbundel, met werk van optredende dichters, is bij de prijs inbegrepen.

Bestel hier tickets voor de Nacht

Radna Fabias
Nacht18-agendatitem-1-1024x684-landscape
© Michael Kooren

Auteurs

Op de 38ste Nacht van de Poëzie zullen er optredens zijn van Dichter des Vaderlands Lieke Marsman, Vrouwkje Tuinman, K. Michel, Lisette Ma Neza en Anne Vegter. De volledige line-up van dichters en muzikanten maken we gedurende de zomer bekend!

Houd deze webpagina in de gaten, of volg ons op Facebook, Instagram of Twitter, of schrijf je in voor de ILFU-nieuwsbrief voor de nieuwe namen.

Geschiedenis

Al sinds de oprichting is de Nacht het best bezochte podiumevenement van de Nederlandse letteren. Het toont in de programmering een dwarsdoorsnede van de Nederlandse dichtkunst, van light verse tot academische poëzie, van tekstdichters tot rappers. De beste Nederlandstalige dichters, van debutant tot veteraan, bieden het publiek een poëtische marathon van acht uur.

Bijzondere en sfeervolle muzikale entr’actes wisselen de dichters in razend tempo af. De Nacht van de Poëzie is daardoor uitgegroeid tot een evenement dat alle leeftijdsgroepen vanaf 15 jaar aanspreekt. De opzet van het evenement is al die jaren ongewijzigd. Een bevlogen en ter zaken kundige redactieraad, nu bestaande uit  voormalig dichter des vaderlands Esther Naomi Perquin, dichter Ingmar Heytze, de Vlaamse journalist/criticus Piet Piryns, directeur van Het Literatuurhuis Michaël Stoker en Nacht-oprichter Anneke van Dijk selecteert de circa twintig dichters die het affiche sieren; een programmering die leunt op kwaliteit, diversiteit en onderling evenwicht. Het gaat om zowel toegankelijke als minder toegankelijke dichters, gevestigde namen en aanstormend talent, ingetogen voordrachten en uitgesproken performers, mannen en vrouwen en Nederlanders en Vlamingen. Meer dan 700 dichters hebben inmiddels op de 36 edities van De Nacht opgetreden, onder wie: Lucebert, Cees Buddingh, Herman de Coninck, Annie M.G. Schmidt, Hugo Claus, K. Schippers, Anneke Brassinga, Remco Campert en Judith Herzberg.

Optredens van dichters worden afgewisseld met verrassende entr’actes. Uiteenlopende muzikanten als Willeke Alberti, Rufus Wainwright, flamencogigant Enrique Morente, Ali B, Ilse DeLange en de legendarische chansonzangeres Juliette Gréco hebben in de loop der jaren opgetreden. In deze sterke vorm bevestigt de Nacht haar status als A-merk onder de poëzie- en cultuurfestivals: divers, stabiel, gedurfd en drukbezocht. Elk jaar weer zitten er circa tweeduizend mensen in de zaal, een ongekend aantal voor een poëzie-evenement.

Gerelateerd

Scroll naar boven