Spring naar content

 

 

 

 

NK Poetry Slam

NK Poetry Slam

Als tegenhanger van saaie poëzievoordrachten ontstond in de jaren ’70 in Amerika het idee van de eerste poetry slam, oftewel een verbale bokswedstrijd voor dichters. Sinds 2003 worden er ieder jaar weer rake klappen uitgedeeld tijdens de poetry slam finale: zonder twijfel de spannendste taalstrijd van Nederland. Wie weet er met genoeg creativiteit en interessante woordspelingen op toneel te verschijnen om door te gaan tot het eind? Het publiek bepaalt.

De jury, bestaande uit drie bekende gezichten met verstand van het gesproken woord, is genadeloos en beoordeelt zowel de tekst als de voordracht van de deelnemers. Wel is uiteindelijk is de stem van het publiek doorslaggevend: de dichter die het meeste applaus ontvangt, gaat naar huis met de titel Slampion 2020, €1000 en de Gouden Vink wisseltrofee.

De finale van 2020 vindt plaats op zaterdag 26 september, de openingsdag van het ILFU International Literature Festival Utrecht. Momenteel is de kaartverkoop nog niet begonnen. Zodra dit wel het geval is maken we dit bekend via onze kanalen.

Nederland. Utrecht, 02-02-2019. Foto: Patrick Post. Finale NK Poetry Slam. Martje Wyers en Maxime Garcia Diaz tijdens de finale.
Nederland. Utrecht, 02-02-2019. Foto: Patrick Post. Finale NK Poetry Slam. Bowie Barbiers
Nederland. Utrecht, 02-02-2019. Foto: Patrick Post. Finale NK Poetry Slam.

Wat is Poetry Slam?

Een poetry slam (naar Engels, to slam oftewel smijten, slaan) of poëzieslag is eigenlijk een kruising tussen literatuur en sport. Enkele slamdichters, kortweg 'slammers', gaan op een podium (vaak in een club of café) een wedstrijd met elkaar aan. Binnen een bepaalde korte tijd en in een paar rondes dragen de dichters hun gedichten voor. Het publiek en/of de jury bepaalt wie de beste is. Iedereen mag zijn kans wagen; in de loop van de avond worden de besten geselecteerd.

Bij poetry slam is zowel de inhoud als de voordracht belangrijk. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: het publiek enthousiast maken. Er zijn veel verschillende soorten dichters actief als slammer: absurdistische, geëngageerde, hermetische, experimentele, klassieke, cabareteske en rapachtige dichters, sonnetenschrijvers en klankdichters. Vaak worden de gedichten uit het hoofd voorgedragen. Meestal krijgen de dichters 3 minuten voordrachtstijd per ronde, soms ook meer. Het publiek stemt meestal met applaus, briefjes of fiches. In Nederland zijn er ook vaak vakjury's die bepalen wie er wint. Poetry slams zijn populair vanwege de ongedwongen sfeer en de laagdrempeligheid. De deelname aan poetry slams is doorgaans open voor iedereen.

Lees meer

Belangrijke informatie over de wedstrijd

Sinds 2002 wordt er een jaarlijks Nederlands Kampioenschap Poetry Slam georganiseerd. De eerste vier jaar door Wintertuin, en sinds 2006 door het Poëziecircus in Utrecht dat inmiddels is gefuseerd tot Het Literatuurhuis en vervolgens ILFU. Na een snelle groei in de populariteit van poetry slam in de beginjaren, volgde een korte terugval in 2005 doordat Wintertuin zich terugtrok. Sinds 2006 is het aantal slams echter weer flink gegroeid, en inmiddels is slam in Nederland groter dan ooit.

Halve finale
Binnenkort worden de namen bekendgemaakt van de dichters die de halve finale hebben bereikt. Ze zijn afkomstig uit het hele land en moeten zowel jury als publiek zien te overtuigen om kans te maken op een plek in de grote finale op 26 september.

Finale
In 2020 strijkt de finale van het NK Poetry Slam neer in TivoliVredenburg op zaterdag 19 september (let op: dus niet in februari tijdens de Poëzieweek!). Wie wordt de opvolger van Maxime Garcia Diaz? De beste slamdichters uit de halve finale strijden deze avond om de titel Nederlands Kampioen Poetry Slam 2020, 1000 euro prijzengeld en de Gouden Vink Wisseltrofee, vernoemd naar Simon Vinkenoog.

Welke slammer overtreft in tekst en performance? Dat bepaalt het publiek samen met de jury. De dichter die tijdens de finalebattle de tegenstander op slinkse wijze in de hoek drijft en daarmee een uitzinnig applaus van het publiek ontlokt, mag zich Nederlands Kampioen Poetry Slam 2020 noemen.

Klik hier voor het reglement

Winnaars voorgaande edities

2019: Maxime Garcia Diaz
2019: Maxime Garcia Diaz
2015: Daan Zeijen
2015: Daan Zeijen
2018: Ozan Aydogan
2018: Ozan Aydogan
2014: Daniel Vis
2014: Daniel Vis
2017: Else Kemps
2017: Else Kemps
2012: Laura van der Haar
2012: Laura van der Haar
2016: Carmien Michels
2016: Carmien Michels
2011: Kira Wuck
2011: Kira Wuck

2010: Daan Doesborgh en Martijn Teerlinck // 2009: Ellen Deckwitz // 2008: Najiba Abdellaoui // 2007: Bernhard Christiansen // 2006: Krijn Peter Hesselink // 2005: Sander Koolwijk // 2004: Sven Ariaans // 2003: De Woorddansers

Poetry Slam Coaching

Babs Gons (Foto © Willem de Kam)
Babs Gons (Foto © Willem de Kam)
Alexis de Roode
Alexis de Roode
Lisa Weeda (Foto © Gaby Jonge)
Lisa Weeda (Foto © Gaby Jonge)
Carmien Michels (Foto © Mathias Hannes)
Carmien Michels (Foto © Mathias Hannes)

In de aanloop naar het NK Poetry Slam 2020 organiseert ILFU een coachingtraject voor halve finalisten. Schrijvers, dichters, performers en slammers delen in dit traject op meerdere manieren hun kennis met de halve finalisten.

Op het programma staat onder anderen een masterclass van Babs Gons over podium en performance. Alexis de Roode gaat in op schrijven en redactie en Lisa Weeda maakt de halve finalisten wegwijs op de weg van podium naar uitgever.

Een verslag van de masterclasses wordt hier gedeeld zodra die hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier vast de Zeven tips om te schitteren op het NK Poetry Slam die schrijver (en winnaar van het NK 2016) Carmien Michels voor de halve finalisten samenstelde. Of lees onze Tips voor Poetry Slammers. Ook heel bruikbaar voor als je je (nog) niet voor een NK geplaatst hebt.

Ook meedoen?

De deelnemers aan het NK Poetry Slam komen voort uit regionale voorrondes verspreid over het hele land. Om in aanmerking te komen voor een plek op het NK is het dus belangrijk om in de gaten te houden wanneer er bij jou in de buurt iets wordt georganiseerd.

Heb je nog niet zo veel ervaring met voordragen voor publiek? Lees dan vooral onze tips voor poetry slammers door. Hiermee kun je hopelijk weer even vooruit!
 
U-Slam
In Utrecht kun je terecht bij de U-slam. Deze vindt iedere eerste woensdag van de maand plaats in theatercafé De Bastaard. Na afloop van de voordrachten stemt het publiek door middel van een roos hun favoriet naar de jaarfinale. Degene die ook deze avond weet te winnen mag door naar het NK Poetry Slam.

Wil je je opgeven voor één van de komende U-slams? Stuur dan een mail naar sophie@hetliteratuurhuis.nl met een korte biografie van jezelf en drie gedichten.

We zijn ook altijd op zoek naar muzikanten die een kort optreden willen verzorgen tijdens de U-slam. Interesse? Stuur ook dan een mailtje naar sophie@hetliteratuurhuis.nl

Voorrondes in Utrecht

U-Slam - Café De Bastaard: 4 maart
U-Slam - Café De Bastaard: 1 april
U-Slam - Café De Bastaard: 6 mei
U-Slam - Café De Bastaard: 3 juni (finale)

Voorrondes in de rest van Nederland

Amsterdam - Festina Lente
Antwerpen - Mensen Zeggen Dingen
Boxtel - DichtSlamRap
Eindhoven - Poetry Slam
Groningen - Eierballenslam
Heerlen - Borderlines
Hoofddorp - Poetry Polder Slam
Leeuwarden - Poetry Slam
Rotterdam - Poetry Slam
Utrecht - Bellum Poetica
Zaandam - Fluxus

Gerelateerd

ILFU Fringe
Nacht Van De Poëzie
Scroll naar boven