Spring naar content

NK Poetry Slam

Als tegenhanger van saaie poëzievoordrachten ontstond in de jaren ’70 in Amerika het idee van de eerste poetry slam, oftewel een verbale bokswedstrijd voor dichters. Sinds 2003 worden er ieder jaar weer rake klappen uitgedeeld tijdens de poetry slam finale: zonder twijfel de spannendste taalstrijd van Nederland. Wie weet er met genoeg creativiteit en interessante woordspelingen op toneel te verschijnen om door te gaan tot het eind? Het publiek bepaalt.

De jury, bestaande uit drie bekende gezichten met verstand van het gesproken woord, is genadeloos en beoordeelt zowel de tekst als de voordracht van de deelnemers. Wel is uiteindelijk is de stem van het publiek doorslaggevend: de dichter die het hoogst scoort bij het publiek, gaat naar huis met de titel Slampion 2020, €1000 en de Gouden Vink wisseltrofee.

De finale van 2020 vond plaats op zaterdag 26 september, de openingsdag van het ILFU.

Winnaar NK Poetry Slam 2020: Martje Wijers

Martje Wijers is Nederlands Kampioen Poetry Slam 2020 geworden. Ze nam het in de finale battle op tegen Lemuël de Graav en veroverde de nationale titel. Martje Wijers volgt Maxime Garcia Diaz op, met wie ze in 2019 in de finale battle stond. De nieuwe nationale slampion heeft de Gouden Vink wisseltrofee ontvangen, vernoemd naar dichter/schrijver Simon Vinkenoog en een cheque van duizend euro.

De jury zei over Martje: "Ze is gehaaid, scherp en humoristisch. Ze betrekt de hele omgeving, zowel fysiek als inhoudelijk en is effectief. In de battle wist ze er een echt gesprek van te maken dat ze voortdurend aan de voeten legde van Lemuël." Aan Lemuël de Graav had ze een geduchte tegenstander. Na het juryadvies kreeg ze de meeste stemmen van het publiek.

Foto's © Patrick Post

Halve finalisten 2020

Nederland. Utrecht, 02-02-2019. Foto: Patrick Post. Finale NK Poetry Slam. Martje Wyers en Maxime Garcia Diaz tijdens de finale.
Nederland. Utrecht, 02-02-2019. Foto: Patrick Post. Finale NK Poetry Slam. Bowie Barbiers
Nederland. Utrecht, 02-02-2019. Foto: Patrick Post. Finale NK Poetry Slam.

Over de wedstrijd

Sinds 2002 wordt er een jaarlijks Nederlands Kampioenschap Poetry Slam georganiseerd. De eerste vier jaar door Wintertuin, en sinds 2006 door het Poëziecircus in Utrecht dat inmiddels is gefuseerd tot Het Literatuurhuis en vervolgens ILFU.

Voor het eerst in de geschiedenis vinden dit jaar de halve finale en de finale van het NK Poetry Slam op één dag plaats. ‘s Middags strijden de twintig beste poëzieperformers uit heel Nederland om een plek in de finale. ‘s Avonds nemen de acht overgebleven finalisten het tegen elkaar op om de titel Nederlands Kampioen Poetry Slam 2020. Wie heeft de beste beeldspraak, de mooiste metaforen, de voortreffelijkste voordracht, kortom: wie is de beste poetry slammer van het jaar?

Klik hier voor het reglement

 

Halve finale

De deelnemers aan de halve finale die de strijd aangaan om een felbeerde finaleplek zijn: Demi Baltus, Ilja van Dishoeck, Jelmer van Lenteren, Jo An Westerveld, Joke Kaviaar, Jolies Heij, Karim Ellouta (Benzokarim), Kim Franck, Lemuel de Graav, Martje Wijers, Monique Hendriks, Myrthe Nauta, Olivier van Eijk, Omar Dahmani, Peter Nagel, Ramona Maramis, Rik Sprenkels en Tijdelijke Toon. De slammers zijn afkomstig uit het hele land en moeten zowel jury als publiek zien te overtuigen om kans te maken op een plek in de grote finale.

De presentatie van de halve finale is in handen van de onvolprezen Joost Oomen. De jury bestaat uit dichters en spoken word artiesten van naam en faam: Anne-Fleur van der Heiden, Wout Waanders, Gershwin Bonevacia en Luan Buleshkaj.

Finale

De acht slammers die de finale hebben bereikt, nemen het tegen elkaar op om te bepalen wie de winnaar van het NK Poetry Slam 2020 wordt. Welke slammer overtreft in tekst en performance? Dat bepaalt het publiek samen met de jury. De dichter die tijdens de finalebattle de tegenstander op slinkse wijze in de hoek drijft en daarmee een uitzinnig applaus van het publiek ontlokt, mag zich Nederlands Kampioen Poetry Slam 2020 noemen.

Schrijver en performer Babs Gons en dichter en oud-slampion Daan Doesborgh presenteren ook dit jaar de NK Finale. In de jury nemen Anne Vegter, Carmien Michels en Dean Bowen plaats. Dj Daniel Zuur zorgt voor de beats tussen de poëziebedrijven door.
Wie wordt de opvolger van Maxime Garcia Diaz en neemt dit jaar de – naar Simon Vinkenoog vernoemde –  Gouden Vink, eeuwige roem, én 1000 euro mee naar huis?

Poetry Slam Coaching

In de aanloop naar het NK Poetry Slam 2020 organiseerde ILFU een coachingtraject voor de halve finalisten. Schrijvers, dichters, performers en slammers deelden in dit traject op meerdere manieren hun kennis met de halve finalisten.
 
Op het programma stonden een workshop over performance van Babs Gons. Alexis de Roode ging in een workshop in op schrijven voor poetry slam en Lisa Weeda maakte de halve finalisten wegwijs op de weg van podium naar uitgever.
 
Carmien Michels deelde zeven onmisbare tips met de slammers om te schitteren op het NK Poetry Slam en Aisa Winter gaf de slammers en workshop stage presence voordat ze het NK podium in de grote zaal van Tivoli betraden.
 
Ben je een poetry slammer of ben je van plan te beginnen? Heb je je (nog niet) voor het NK geplaatst of sta je op het punt mee te doen aan een voorronde? Lees op deze pagina wat de coaches met de halve finalisten van het NK Poetry Slam 2020 deelden. Op dezelde pagina vind je in de Tips voor deelname aan een slam advies over friemeldrift, battle-strategie en hoe contact te maken met je publiek.
 
Lees verder...

Winnaars voorgaande edities

2019: Maxime Garcia Diaz
2019: Maxime Garcia Diaz
2015: Daan Zeijen
2015: Daan Zeijen
2018: Ozan Aydogan
2018: Ozan Aydogan
2014: Daniel Vis
2014: Daniel Vis
2017: Else Kemps
2017: Else Kemps
2012: Laura van der Haar
2012: Laura van der Haar
2016: Carmien Michels
2016: Carmien Michels
2011: Kira Wuck
2011: Kira Wuck

2010: Daan Doesborgh en Martijn Teerlinck // 2009: Ellen Deckwitz // 2008: Najiba Abdellaoui // 2007: Bernhard Christiansen // 2006: Krijn Peter Hesselink // 2005: Sander Koolwijk // 2004: Sven Ariaans // 2003: De Woorddansers

Wat is Poetry Slam?

Een poetry slam (naar Engels, to slam oftewel smijten, slaan) of poëzieslag is eigenlijk een kruising tussen literatuur en sport. Enkele slamdichters, kortweg 'slammers', gaan op een podium (vaak in een club of café) een wedstrijd met elkaar aan. Binnen een bepaalde korte tijd en in een paar rondes dragen de dichters hun gedichten voor. Het publiek en/of de jury bepaalt wie de beste is. Iedereen mag zijn kans wagen; in de loop van de avond worden de besten geselecteerd.

Bij poetry slam is zowel de inhoud als de voordracht belangrijk. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: het publiek enthousiast maken. Er zijn veel verschillende soorten dichters actief als slammer: absurdistische, geëngageerde, hermetische, experimentele, klassieke, cabareteske en rapachtige dichters, sonnetenschrijvers en klankdichters. Vaak worden de gedichten uit het hoofd voorgedragen. Meestal krijgen de dichters 3 minuten voordrachtstijd per ronde, soms ook meer. Het publiek stemt meestal met applaus, briefjes of fiches. In Nederland zijn er ook vaak vakjury's die bepalen wie er wint. Poetry slams zijn populair vanwege de ongedwongen sfeer en de laagdrempeligheid. De deelname aan poetry slams is doorgaans open voor iedereen.

Lees meer

Ook meedoen?

De deelnemers aan het NK Poetry Slam komen voort uit regionale voorrondes verspreid over het hele land. Om in aanmerking te komen voor een plek op het NK is het dus belangrijk om in de gaten te houden wanneer er bij jou in de buurt iets wordt georganiseerd.

Heb je nog niet zo veel ervaring met voordragen voor publiek? Kijk dan vooral op de Poetry Slam Coaching pagina voor tips en oefeningen van professionals. Hiermee kun je hopelijk weer even vooruit!
 

U-Slam
In Utrecht kun je terecht bij de U-slam. Deze vindt iedere eerste woensdag van de maand plaats in theatercafé De Bastaard. Na afloop van de voordrachten stemt het publiek door middel van een roos hun favoriet naar de jaarfinale. Degene die ook deze avond weet te winnen mag door naar het NK Poetry Slam.

Wil je je opgeven voor één van de komende U-slams? Stuur dan een mail naar sophie@ilfu.com met een korte biografie van jezelf en drie gedichten.

We zijn ook altijd op zoek naar muzikanten die een kort optreden willen verzorgen tijdens de U-slam. Interesse? Stuur ook dan een mailtje naar sophie@ilfu.com.

Gerelateerd

ILFU Fringe
Nacht Van De Poëzie
Scroll naar boven