Spring naar content

Utrechtse literatuurprijzen uitgereikt / data ILFU 2020 bekendgemaakt

13 januari 2020

Op zaterdag 11 januari vond de officiële uitreiking van de Utrechtse literatuurprijzen plaats in Slot Zuylen. De Nigeriaanse schrijver Chimamanda Ngozi Adichie ontving zaterdag de eerste Belle van Zuylenring uit handen van wethouder Cultuur Anke Klein. Maxim Februari kreeg de C.C.S. Croneprijs 2019 uitgereikt. De drie C.C.S. Cronestipendia voor beloftevolle Utrechtse schrijvers werden door de wethouder overhandigd aan Jessica van Geel, Joep van Helden en Kalib Batta.

De uitreiking werd gepresenteerd door het ILFU International Literature Festival Utrecht en de gemeente Utrecht. De tweede editie van het literatuurfestival vindt later dit jaar plaats van 19 september tot en met 3 oktober.

Belle van Zuylenring voor Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie ontving op 11 januari de Belle van Zuylenring. De ring is een nieuwe internationale ereprijs ingesteld door het ILFU International Literature Festival Utrecht in samenwerking met de gemeente Utrecht. Adichie kreeg de Belle van Zuylenring vanwege de unieke wijze waarop ze de wereld van vandaag en de ingesleten denkpatronenen weet weer te geven en ter discussie weet te stellen. Chimamanda Adichie is schrijver van de internationaal bekroonde romans als Paarse hibiscus en Amerikanah. Naar aanleiding van de miljoenen keren bekeken Ted Talk verscheen haar essay We should all be feminists. In de avond gaf zij de elfde Belle van Zuylenlezing in een uitverkochte Hertz in TivoliVredenburg.

C.C.S. Croneprijs voor Maxim Februari en Cronestipendia voor Jessica van Geel, Joep van Helden en Kalib Batta

Maxim Februari nam de C.C.S. Croneprijs 2019 in ontvangst. De jury koos unaniem voor Februari vanwege zijn oeuvre dat op een uitzonderlijk hoog niveau in romans, columns en wetenschappelijk werk de waarde van literatuur voor onze veranderende wereld aantoont. Maxim Februari groeide op in de wijk Overvecht en studeerde aan de Universiteit Utrecht. De C.C.S. Croneprijs bedraagt € 10.000. De drie stipendia voor beloftevolle, Utrechtse schrijvers werden door wethouder Anke Klein uitgereikt aan Jessica van Geel, Joep van Helden en Kalib Batta. De stipendia bedragen € 3000,- en zijn bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken.

Data ILFU 2020 bekend 

Dit jaar vindt het ILFU International Literature Festival Utrecht plaats van 19 september tot en met 3 oktober. Dat maakte Michaël Stoker, directeur van het festival, vanmiddag bekend. Het festival opent op zaterdag 19 september met het NK Poetry Slam in TivoliVredenburg, een evenement dat voorheen begin februari plaatsvond. In het openingsweekend vindt ook De Utrechtse Boekenmarkt voor de derde keer plaats op het Vredenburgplein. Het ILFU eindigt met het grootste poëzie-evenement van het jaar, de 38steNacht van de Poëzie, op zaterdag 3 oktober als vanouds in TivoliVredenburg. 

De eerste editie van het ILFU vond plaats in september 2018. Er kwamen toen ruim 21.000 bezoekers naar het festival. De stad Utrecht is een UNESCO City of Literature.

De juryrapporten zijn hier terug te vinden:
Belle van Zuylenring
Croneprijzen

(foto © Anna van Kooij)

Scroll naar boven