Spring naar content

Trek eens een kort verhaal!

Verhalenmachine
Foto’s: Anna van Kooij

Een kroket uit de muur, een tientje uit de flappentap, een chocoladereep uit de automaat; binnenkort kun je ook een kort verhaal uit een machine halen. Bij de start van het literatuurfestival ILFU op 24 september wordt de eerste verhalenmachine van Nederland in gebruik genomen. Tot het assortiment behoren korte verhalen van o.a. Remco Campert, Herman Koch, Lévi Weemoedt, A.L. Snijders, Manon Uphoff en Maarten Biesheuvel en je kunt ze met één druk op de knop gratis uit de machine laten rollen. Tijdens het ILFU staat de verhalenmachine op dagelijks een andere plek in Utrecht, daarna verhuist hij voor langere tijd naar TivoliVredenburg.


VerhalenmachineWaar vind ik de machine?

Tijdens de festivalperiode staat hij op dagelijks een andere plek in Utrecht:
Donderdag 24 september (20:00-22:00): Slot Zuylen, tijdens de start van het ILFU
Vrijdag 25 september: Hoog Catharijne (stadskamer)
Zaterdag 26 september: Hoog Catharijne (stadskamer)
Zondag 27 september: ZIMIHC Zuilen
Maandag 28 september: ROC Midden-Nederland (Locatie Vondellaan)
Dinsdag 29 september: ROC Midden-Nederland (Locatie Vondellaan)
Woensdag 30 september: UMC Utrecht (entreehal)
Donderdag 1 oktober: TivoliVredenburg
Vrijdag 2 oktober: Woonzorgcentrum ’t Huis aan de Vecht
Zaterdag 3 oktober: De Nijverheid
Zondag 4 oktober: De Utrechtse Muziekschool

(Vanaf maandag 5 oktober vind je de verhalenmachine in de centrale hal van TivoliVredenburg.)

 

 

 

 

VerhalenmachineWelke schrijvers zitten er in de machine?

In de verhalenmachine vind je korte verhalen van: Maarten Biesheuvel, Manon Uphoff, Herman Koch, Remco Campert, Sanneke van Hassel, Lévi Weemoedt, Murat Isik, A.L. Snijders, Anna Woltz, Thomas Verbogt, Annelies Verbeke, Esther Gerritsen en Maartje Wortel. In de loop van het jaar wordt het assortiment alleen maar groter!

 

 

 

VerhalenmachineHoe werkt het precies?

Ontzettend simpel. Er zitten drie knoppen op de verhalenmachine: 1. Nederlands (voor een Nederlandstalig verhaal), 2. Engels (voor een Engelstalig verhaal), 3. Verrassing! (Voor een broodje hamburger).
Houd je hand boven de sensor van je keuze. De knoppen zijn ‘corona-proof’; je hoeft ze niet aan te raken.
Eerst licht de knop van je keuze op, daarna alledrie de knoppen. Binnen enkele seconden komt je verhaal uit de gleuf in de zuil van de machine tevoorschijn.

 

VerhalenmachineKan ik kiezen welk verhaal ik wil hebben?

Nee. De verhalen worden in willekeurige volgorde geprint. We willen je verrassen. Als je alle vijftien verhalen wilt verzamelen moet je vaker terugkomen!

 

 

 

 

 

VerhalenmachineOver de verhalenmachine

Filmregisseur Francis Ford Coppola was één van de initiatiefnemers van de machine. Coppola: “ik wilde een machine in mijn café waar je geen chips, bier of koffie, maar kunst uit kunt halen. En zonder er iets voor te hoeven betalen. Eigenlijk vind ik dat onze stad ze overal moet neerzetten, zodat je wachtend op de bus, een nieuw paspoort of de lunch even wordt opgetild door een verhaal.” De Franse start-up Short Editions voorzag in Coppola’s behoefte en ontwikkelde een hippe machine die in een paar seconden een kort verhaal uit de wereldliteratuur print. Inmiddels staan er zo’n 300 machines op treinstations, luchthavens, in bibliotheken en scholen over de hele wereld.

ILFU: We need stories

Het ILFU heeft dit jaar als motto ‘We need stories’. Een kort verhaal weet je in een paar minuten te ontroeren of aan het denken te zetten. Ideaal voor onderweg. De verhalenmachine is een geweldige manier om mensen op onverwachte plekken te verrassen met literatuur. En nu eens niet op een scherm, maar ouderwets op papier. De verhalen worden inktloos geprint op biologisch afbreekbaar papier, waardoor de milieulasten minimaal zijn.

 

 

VerhalenmachineIk wil ook een verhalenmachine!

Bedrijven, bibliotheken, scholen en organisaties die zelf ook een verhalenmachine op hun locatie willen hebben kunnen contact opnemen met Michaël Stoker, via verhalenmachine<at>ilfu.com.

 

Scroll naar boven